RIGHTS NOW! на 20 Мандрівному: діалоги про майбутнє й відбудову та документально-терапевтичний проєкт «warнякання»

29 листопада 2023

Правозахисна програма RIGHTS NOW! у межах ювілейного Мандрівного Docudays UA розпочнеться вже завтра та залучить три міста: Ужгород, Івано-Франківськ і Кременчук.


Відбудова України: як громадян(к)ам впливати на ухвалення владою рішень


Унаслідок повномасштабної війни зруйновано тисячі житлових будинків, шкіл, лікарень, об'єктів інфраструктури, історичної та культурної спадщини. Війна триває, але відбудовувати свою країну потрібно вже зараз. Чимало українців/-ок готові брати активну участь у цьому. Адже відновлені міста й села мають бути інклюзивними, комфортними та безпечними для всіх. 


Що заважає громадян(к)ам впливати на рішення влади та покращувати добробут своєї громади вже зараз? Які інструменти вже є в українському законодавстві, аби громадян(к)и могли реалізувати свій вплив на ухвалення рішень? Як зробити, аби центральна влада чула потреби людей на місцях, а останні ефективніше комунікували з місцевими очільниками? 


В Ужгороді 30 листопада о 13:30 розмова буде про інструменти участі громадян/-ок у прийнятті рішень — разом з Олександром Солонтаєм, директором програм практичної політики «Інституту Політичної Освіти», та Віталієм Селиком, директором БФ «Сміливі», співзасновником волонтерської ініціативи «Сміливі відновлювати». 


Захід відбудеться за адресою м. Ужгород, вул. Капітульна, 26 – Юридичний факультет УжНУ.


Модеруватиме розмову Ірина Бреза, журналістка. 


Подія організовується в межах правозахисної програми RIGHTS NOW! на теренах 20 Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в партнерстві з юридичним факультетом ДВНЗ “Ужгородський національний університет”, ГО «Карпатська агенція прав людини “Вестед”» та ГО «Інсайдер».


Майбутній мир та безпека: яким буде світ без росії? 


Після початку повномасштабної російської агресії проти України світу стало зрозуміло, що такої наддержави, як росія — не існує. Натомість є пострадянське державне утворення, яке через свої гігантські розміри доволі не однорідне і тримається завдяки внутрішній репресивній політиці. Попри значні людські ресурси та майже нескінченні природні запаси, росія виявилася «колосом на глиняних ногах»— із примітивною внутрішньою політикою і слабким громадянським суспільством. Якщо росія продовжуватиме агресивну війну проти України з такою ж інтенсивністю і втратами, як зараз, то цілком закономірним виглядає прогноз її майбутнього розпаду й утворення на її території нових державних формувань.


Де червона лінія, після якої рф не зможе надалі зберігати цілісність державних суб'єктів, які входять до її складу? Коли ситуація на фронті почне критично впливати на соціально-економічну ситуацію в рф? Що має відбутися в міжнародній геополітичній ситуації, щоб у росії запустилися процеси розпаду? Яким може бути цей розпад і з яких регіонів почнеться? Зрештою, яким буде майбутнє без росії і до яких нових викликів має готуватися Україна?


Про це в Івано-Франківську 7 грудня об 12:00 говоритимуть Павло Клімкін, український дипломат, глава МЗС України у 2014–2019 роках та Сергій Борис, редактор медіа «Курс». 


Зустріч відбудеться у Католицькому ліцеї (вул. Шевченка, 11). 

Вхід на подію вільний. 


Подія реалізується в межах правозахисної програми RIGHTS NOW! на теренах XX Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA в партнерстві з обласною організацією «Молода Просвіта».


Як починати будувати сильну країну вже зараз


Ми всі віримо в перемогу і мріємо, що після війни Україна стане сильною та процвітаючою державою. Але будувати свою країну потрібно вже зараз, в умовах повномасштабної війни. Російська агресія триває не лише на фронті. Її деструктивний вплив не зупиниться й тоді, коли затихнуть гармати. Тому Україні треба напрацьовувати модель захисту свого інформаційного, політичного, культурного та соціального простору, аби не втратити здобутки, побороти недовіру до влади, корупцію, культурні розриви в соціальних прошарках. 


Як нам відбудовувати свою країну, як посилити європейський орієнтир? Яким буде місце України у світі й до чого можна готуватися вже сьогодні?

Над цими запитаннями аудиторія міркуватиме разом із політологом, автором книг «Як працює путінська пропаганда» та «Як зробити Україну успішною», Миколою Давидюком і лідером гурту «ВГНВЖ», одним з авторів музичного благодійного проєкту «WARНЯКАННЯ», Антоном Слєпаковим


Модеруватиме розмову Олег Овчаренко – фасилітатор діалогів, історик.


Подія відбудеться 9 грудня о 14:00 у Кременчуці. Адресу зустрічі організатор(к)и надішлють зареєстрованим учасникам/-цям. Форма реєстрації за цим посиланням

Розмова організується в межах правозахисної програми RIGHTS NOW! на теренах XX Мандрівного міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA у партнерстві з Кременчуцьким інформаційно-просвітницьким центром «Європейський клуб» і культурним об’єднанням Кременчука «О’Комова».


Концерт проєкту «WARНЯКАННЯ»


Увечері о 19:30 почнеться документально-терапевтичний проєкт «WARНЯКАННЯ» Антона Слєпакова (поезія) та Андрія Соколова (електронний супровід). Робота створюється в реальному часі та є певною рефлексією й мистецькою реакцією на повномасштабне вторгнення росії на територію України. 

Концерт відбудеться за адресою: вул. Майора Борищака, 12 (2-й поверх). Вхід вільний за попередньою реєстрацією в цій формі.

Записи подій RIGHTS NOW! на 20 Мандрівному будуть доступні на DOCUSPACE.


Слідкуйте за прийдешніми подіями 20 Мандрівного Docudays UA на сайті проєкту та facebook-сторінці.

_________________

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відображають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/УКРАЇНА: від особистого до спільного
Огляд програми
26 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024