Зустрічайте 20 ювілейний Мандрівний Docudays UA

16 жовтня 2023
Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA триватиме з жовтня по грудень. Він розпочнеться у Полтаві першим відкритим показом 17 жовтня й побуває у 22 областях України. Покази, дискусії та інсталяції відбудуться також за кордоном в Ірландії, Норвегії, Польщі та Німеччині для українських спільнот. Події проходитимуть у кінотеатрах, будинках культури, школах, вищих навчальних закладах, кіноклубах і креативних просторах, книгарнях, бібліотеках, а також установах пенітенціарної системи.  


Центральна тема 20 Docudays UA — «Образ майбутнього». Це те, що нам варто уявляти й починати втілювати вже зараз. Це розмова про справедливість — невідворотне покарання винних у воєнних злочинах, документування свідчень їхніх жертв і руйнувань. 


Як кожен і кожна з нас може допомогти відновленню України? На яку підтримку може розраховувати Україна? Зокрема, за відповідями звернемось до Декларації Лугано. «Її основа — сім Луганських принципів, — зазначив президент Швейцарії Ігнаціо Кассіс. — Вони визначають початок процесу відновлення, його критерії та методи». Про все це говоритимуть під час фестивалю і в діалозі намагатимуться сформулювати нову українську мрію. 


Тему 20 Мандрівного Docudays UA творчо відображає головний фестивальний ролик. Його основу створив український художник Микита Лиськов за мотивами власної анімації «Вигаданий пейзаж». Музичний супровід до ролика написав український музикант Антон Байбаков.


Цьогоріч ми обрали мінімалістичний дизайн — просто чистий білий аркуш. Щоб нікому не заважати малювати в уяві власний образ майбутнього. Для підсилення виразності такої ідеї ми створили спеціальний шрифт, його автор — Дмитро Растворцев. Віримо, що в кожному місті, містечку та селі знайдуться свої неповторні образи для поки що білого аркуша паперу. 

 

Майбутнє неможливе без знання історії, тому команда фестивалю підготувала спецпроєкт — спогади про 20 років роботи Мандрівного Docudays UA. Це збірка 5-ти розмов із регіональними координатор(к)ами і засновниками/-цями фестивалю. Емоційні розповіді про те, як все починалося, та які знакові українські режисер(к)и й фільми пройшли через фестивальну історію, читайте кожні два тижні на сайті проєкту.


Стрічка-відкриття 20 Мандрівного Docudays UA — «Король Лір: як ми шукали любов під час війни» Дмитра Грешка.


кадр з фільму «Король Лір: як ми шукали любов під час війни»

Із програми червневого фестивалю Docudays UA команда Мандрівного відібрала 19 фільмів із 13 країн світу: України, Швейцарії, Франції, Бельгії, Німеччини, Польщі, Італії, Данії, Чехії, Ірландії, Великої Британії, США, Канади. 7 українських, 12 зарубіжних, 9 повнометражних і 10 короткометражних стрічок, що мають яскраві фестивальні історії, нагороди й спеціальні відзнаки знакових кіноподій, з-поміж яких Berlinale, Visions du Réel, CPH:DOX та інші. Це правдиве й важливе кіно про актуальні виклики сьогодення: перемогу правосуддя, екологічні проблеми, збереження культурної спадщини.

Спецподією цього року стануть покази стрічки «Нескорений Херсон» від партнера Мандрівного фестивалю Медіаплатформи «Вгору». Це кіно про роботу херсонських журналістів/-ок. Із початку повномасштабного вторгнення кореспондент(к)и видання фіксували все, що відбувалося в місті. Разом із херсонцями/-ками вони пережили захоплення обласного центру росіянами, мітинги, окупацію та звільнення рідного міста. У стрічці зібрані унікальні кадри, що показують, якими були для Херсона, його жителів і жительок останні півтора року.


Повний перелік документальних фільмів 20 міжнародного Мандрівного фестивалю Docudays UA представлений на сайті в розділі «Програма». 


До фестивальних подій у містах, містечках і селах України долучаться режисер(к)и та герої/-ні документальних фільмів — як вітчизняні автор/-ки, так і зарубіжні, запрошені для живого обговорення стрічок разом із глядачами та глядачками в режимі реального часу. 

кадр з фільму «Нескорений Херсон»

У партнерстві з правозахисною програмою RIGHTS NOW! відбудуться щонайменше три дискусії у різних куточках України: Івано-Франківську, Кременчуці та Ужгороді. Говоритимуть на декілька тем: «Світ після росії, або життя поряд з агресором: до чого ми маємо бути готові за 5, 10, 15 років?»; «Перемога: що далі?»; «Про інструменти участі громадян/-ок у прийнятті рішень щодо відбудови України».


Також у межах міждисциплінарної мистецької програми DOCU/СИНТЕЗ в регіонах буде представлена аудіоінсталяція на основі проєкту Центру міської історії у Львові «Документування досвідів війни. Щоденники та сни війни». Це фіксація особистих переживань, що буде цікава як широкій аудиторії, так і дослідникам/-цям із царини історії, антропології, а також мистецькій спільноті.


Майже всі фільми фестивальної програми 20 Docudays UA матимуть описові субтитри, а 8 стрічок  — аудіодескрипцію (звукоопис).


За умов воєнного стану, безпека наших глядачів і глядачок — найпріоритетніше завдання, тому ми проводимо офлайнові публічні заходи тільки там, де можна про неї подбати. 


Розклад найближчих і прийдешніх подій — на сайті Мандрівного фестивалю, на фейсбук-сторінці, а також на комунікаційних платформах регіональних координаторів/-ок. Відвідуйте заходи, беріть участь в обговореннях і запрошуйте друзів!


_________

20 Мандрівний Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Посольства США в Україні. Думки, висновки чи рекомендації не обовʼязково відбивають погляди урядів, благодійних організацій чи компаній цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

 

«Докудейз» — це неприбуткова громадська організація, що реалізує культурні та просвітницькі проєкти на перетині кіно та прав людини в Україні та за кордоном. З-поміж них: Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA та Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA, Мережа кіноклубів медіапросвіти з прав людини Docudays UA DOCU/CLUB, правозахисна програма RIGHTS NOW!, онлайн-кінотеатр DOCUSPACE, платформа розвитку української кіноіндустрії DOCU/ПРО й майстерня документалістики DOCU/КЛАС, а також Міждисциплінарна мистецька програма Docudays UA DOCU/СИНТЕЗ й «Архів війни», започаткований спільно з ініціативою INFOSCOPE.

 

 


 

 

 

 




21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024