Неймовірний 20: як відбувся ювілейний Docudays UA

15 червня 2023

20 Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA вийшов насправді особливим. Ми (спів)творили його разом з вами впродовж двох десятиліть, і цього разу — було незабутньо! Дякуємо нашій команді, відданим глядач(к)ам, партнер(к)ам, донорам. І, найголовніше, ЗСУ, які тримають небо, а ми маємо змогу збиратися всі разом.


Чистий аркуш образу майбутнього поступово наповнювався графічними знаками, посланнями, малюнками, та став різнокольоровим. Ваша залученість у творчий процес виявилася справжньою мистецькою партисипативною практикою. Нас зігрівав невпинний потік ваших відгуків, тож лишаємо кілька вкраплень.


Rodion Shub:

«Любі Докудейс, хочу звернути вашу увагу на те що ви, як завжди, неймовірні, і цього року мегапупуперсупердупершмупер класний дизайн! Суперстильне майбутнє вже сьогодні!».

За орієнтовними підрахунками участь у роботі над фестивалем взяли близько 600 людей: це наші 47 гостей, 59 учасників/-ць, 73 партнер(к)и, індустрія, 18 регіональних координаторів/-ок Мандрівного фестивалю Docudays UA, 102 волонтер(к)и та команда зі 120 осіб. Уперше в житті приїхали в Україну, подолавши складний шлях, члени та членкині журі: Ева Кріжкова зі Словаччини, Куйтім Чашку з Албанії та Марко Ґрба Сінґх із Сербії. 


Наша акредитаційна служба невтомно видавала бейджі, пакувала сувенірні торбинки з подарунками від наших партнерів Lush і Delamark. Тим часом ми збилися з підрахунку, скільки разів наші комунікаційники/-ці отримували запити про те, чи можна придбати цьогорічний фестивальний мерч (на жаль, поки ні).


Починаючи з травня ми віддали у ваші надійні руки близько 225 абонементів. Понад 250 квитків ми передали безкоштовно — пенсіонер(к)ам і військовим. Онлайн-продажі сягнули цифри у 3500, близько 3800 відвідувань кіносеансів було заброньовано за акредитаціями.


За час фестивалю ми втілили колаборації з 20-ма всеукраїнськими ЗМІ. Для підготовки матеріалів, оглядів, текстів і статей акредитувалися понад 100 журналістів/ок.


Ми надрукували 13750 бланків для глядацького голосування. Завдяки українським повітряним силам оборони, перечекали в безпеці три повітряні тривоги.


Лише за період фестивалю та глядацьких днів наша онлайн-спільнота збільшилася на 1326 підписників/-ць у соцмережах. 


Верона:

«Цьогоріч чудова програма! Довгоочікуваний Докудейс перевершив усі очікування, враховуючи воєнний стан».

Події правозахисної програми Rights Now! та «Архіву війни», «Кави з правозахисниками/-цями» — усього 15 заходів відвідали 463 людини. До переглядової кімнати «Архіву війни» завітало 120 гостей. На прем’єрі документального фільму «Свідки», створеного на основі медіаматеріалів «Архіву війни» побувало 40 кіноглядачів/-ок.


Дві офлайн-події Міждисциплінарної мистецької програми DOCU/СИНТЕЗ відвідало 60 учасників/-ць. Близько 45 людей занурилися в аудіоінсталяцію, а інсталяцію Євгена Арлова «За вікном», створену на основі відеосвідчень «Архіву війни», здається, подивилися всі відвідувачі/-ки фестивалю. А скільки ви зробили селфі на тлі чорно-білих віконець — пропонуємо порахувати самостійно.


Майстерню DOCU/КЛАС за три події наживо відвідали: 11 спікерок/-ів, три модератор(к)и, 105 глядачок/-ів та двоє собак. Хоча ми точно знаємо, що кількість чотирилапої аудиторії цьогоріч претендувала на запровадження окремого бейджу. 


Індустрійну акредитацію отримало 150 людей. У межах DOCU/PRO відбулося чотири відкриті події для всіх охочих (з них —  три офлайн та одна онлайн), а також шість закритих подій (п’ять онлайн та одна офлайн) для власників/ниць індустрійних та фестивальних акредитацій. Загалом заходи DOCU/PRO, як онлайн, так і наживо, відвідали близько 386 людей.


khrystynamorozovakyiv:

«Docudays UA для мене завжди був способом випасти з нормального життя і прожити тиждень цього особливого, насиченого, згущеного, визбираного в документальних фільмах досвіду. Але тепер ми всі випали з нормального життя, тож Docudays — спосіб повернути собі нормальність. Мені завжди сумно, коли фестивальні фільми ще показують у “Жовтні”, але інсталяції уже зникли, реклама висить інша, і квитки перевіряють геть інші люди. Самого фестивалю тут більше немає. І от сьогодні це знову сталося. Сподіваюся, до наступного року. Дякую, @docudays_ua, що був. У ці часи легше жити, знаючи, що ви є, що фестиваль триває. І свободу Максу Буткевичу. Та всім українським політв'язням».

За фестивальний період наша фотослужба: Стас Карташов, Сергій Хандусенко, Валентин Кузан, Світлана Лазько та Олександр Цибін — виробила 7020 світлин, закарбувавши всі зустрічі, посмішки та обійми.


Нагадаємо, що ми представили 53 фільми з 27 країн світу — від Гренландії до Південної Африки. У програмі — 26 українських стрічок: 12 повнометражних і 14 короткометражних. З-поміж яких — чотири світові прем’єри та 21 національна прем’єра українського кіно. А також мистецькі інсталяції та актуальні дискусії. Покази та події тривали з 2 до 8 червня в кінотеатрах «Жовтень» та  KINO42, а також в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE. А завершили фестиваль три глядацькі дні  — 9–11 червня — разом із стрічками-переможницями конкурсних програм та фестивальними хітами. По завершенню ми вручили 8 призів та отримали одну «Спеціальну відзнаку» для нашої команди від міжнародного журі.


Водночас ми стримили 14 заходів на фестивальному фейсбуці, включно з церемоніями відкриття та закриття, а також сукупно записали 25 подій (у межах Rights Now! та «Архіву війни», DOCU/PRO, DOCU/КЛАС і DOCU/CИНТЕЗ). 


Слідкуйте за нашими анонсами — поступово записи з’являтимуться на онлайн-платформі DOCUSPACE. Дивіться та слухайте частину з них уже зараз!


_______

Ювілейний 20 Docudays UA відбувається за підтримки Посольства Швеції в Україні, Посольства Швейцарії в Україні, Українського культурного фонду, Посольства США в Україні, Посольства Ірландії в Україні, Посольства Данії в Україні, Посольства Бразилії в Україні, Польського інституту в Києві та Чеського центру Київ. Думки, висновки чи рекомендації не обов'язково відбивають погляди урядів чи благодійних організацій цих країн. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково його автор(к)и.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024