«Архів війни»: річні підсумки

23 лютого 2023

Об'єднана база медіаматеріалів про війну в Україні — проєкт ГО «Докудейз» та Infosсope — функціонує й розвивається вже майже рік. За допомогою найпростіших способів документування «Архів війни» створює хроніку подій, яка фіксує нашу історію та допомагає покарати винних у воєнних злочинах. Час підбити підсумки, поділитися результатами, а також окреслити майбутні горизонти.


За минулий період команді «Архіву війни» вдалося з нуля розбудувати інноваційну систему збору та обробки даних, сформувати професійну команду. Відтак, розширити галузі роботи та побудувати сталі стосунки з партнерськими організаціями. Працюють двомовний сайт проєкту та телеграм-бот, що надають змогу всім охочим завантажити свої свідчення. Сумарна кількість накопичених матеріалів сягнула близько 3100 годин. Зокрема, нині в системі — 2500 відео та 795 000 фото й документів із відкритих джерел. Підрахунки орієнтовні, адже база перебуває в стані постійного оновлення.


Згодом додалися нові напрямки роботи, а команда збільшилася відповідно до завдань і викликів. До проєкту залучені відділи сортування та завантаження даних, а також аналітиків/-инь, які вивчають і класифікують отримані матеріали за допомогою тематичних тегів. Усього в «Архіві війни» працює 38 спеціалістів/-ок, з-поміж яких: керівник, проєктна менеджерка, ІТ-підтримка, комунікаційниця, дизайнерка, юрист, координатор(к)и напряму партнерств та інтерв’ювання. 


До проєкту залучений також штат Infoscope, співзасновників «Архіву війни». Загалом близько 17 професіоналів/-ок, які працюють як на постійній, так і на консультаційній основах: розробники/-ці та аналітики/-ні баз даних, програміст(к)и, IT-адміністратор, UX/UI дизайнер, відділ підтримки користувачів/-ок і проєктні менеджер(к)и. Нині тривають пошуки редактора/-ки, архіваріуса/-ки, який або яка вивчатиме базу даних та оброблятиме індивідуальні запити.


Улітку розпочав роботу відділ інтерв’ювання. За цей час команді вдалося поговорити з 230-ма людьми з різних регіонів України. Для підготовки співробітники/-ці напрямку брали участь у психологічних тренінгах та дізнавалися про особливості збору усних свідчень, а також взаємодії в царині травматичного досвіду. Нагадаємо, подати заявку, аби поспілкуватися з інтерв’юєр(к)ами та розповісти свою історію часів війни, можна безпосередньо на сайті.


Нині проєкт посилює співдію з регіональними медіа, збираючи відеозаписи. Інший істотний напрямок — партнерство з міжнародними організаціями, які займаються розслідуванням воєнних злочинів та OSINT-дослідженнями.


«Ще на старті ми ухвалили рішення, що це довготривалий і стратегічний проєкт, — тож так і рухаємося. Цьогоріч плануємо приєднати OSINT-дослідників/-ниць, щоб накопичувати матеріали про ворожу сторону. Це допоможе в майбутніх кримінальних розслідуваннях. Наші партнери — Infoscope — вже розробляють алгоритм, який дозволить робити припущення про причетність підрозділів до скоєних воєнних злочинів», — розповідає Марія Бучельнікова, координаторка «Архіву війни».


На цьому етапі «Архів війни» надає обмежений доступ до матеріалів. Адже система даних — надзвичайно об’ємна, технічно складна та має чималу кількість функцій. Співробітники/-ці проєкту постійно збирають відгуки щодо роботи з базою та працюють над удосконаленням користувацького досвіду. 


Команда накопичила велику кількість ексклюзивного матеріалу з різних регіонів України, зокрема з окупованих і деокупованих, завдяки партнерам проєкту, як-от:

Українська Гельсінська спілка з прав людини, Центр громадянських свобод, Харківська правозахисна група, Медіаплатформа «ВГОРУ», Фонд «Милосердя та здоров’я», «Ukraїner», медіапроєкт «Український свідок», Освітній дім прав людини в Чернігові, «Суспільне», «Громадське», медіагрупа «Накипіло», Національний музей Голодомору-геноциду, об’єднання «Кінодопомога», «Восток-SOS», онлайн-журнал «Цукр». 


Марія Бучельнікова, координаторка «Архіву війни», акцентує:

«Ми готуємо платформу до великої кількості користувачів і користувачок — як українських, так і іноземних. Ми зацікавлені в тому, щоб проєкт був корисним інструментом у відстоюванні інтересів України в усіх можливих площинах: правозахисній, політичній, культурній тощо. Адже процеси досягнення справедливості та руйнування російських імперіалістичних наративів — дуже тривалі, тож маємо бути до цього готові».


Висловлюємо особливу подяку національним і приватним фондам, громадським організаціям, які підтримали та підтримують проєкт «Архів війни»: Посольству Швеції в Україні, USAID/ENGAGE, Представництву ЄС в Україні та «Дому Європи», ІCАР «Єднання», Prague Civil Society Center, Канадському фонду підтримки місцевих ініціатив, Razom for Ukraine, People in Need.

_______

Думки, висновки чи рекомендації належать автор(к)ам та упорядникам/-цям цього видання і не обов'язково відображають погляди урядів чи благодійних організацій країн, що підтримують проєкт. Відповідальність за зміст публікації несуть винятково автор(к)и та упорядники/-ці видання.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024