Українська документалістика на Міжнародному кінофестивалі DOK Leipzig-2022

30 вересня 2022

Продовжуємо знайомити з розмаїттям українських проєктів у межах цьогорічного фестивалю в Лейпцизі. Фільми будуть представлені в новій програмі та двох конкурсних слотах.   


Повнометражну стрічку «Крихка пам’ять» (реж. Ігор Іванько) покажуть у щойно започаткованій секції «Панорама», присвяченій фільмам Центральної та Східної Європи, що тісно пов’язані з історією DOK Leipzig. Програма об’єднає роботи як відомих кінематографістів/-ок, так і талановитих початківців. За глядацьку нагороду кінофестивалю буде змагатися фільм «Три жінки» (реж. Максим Мельник). Проєкт «Коли зима 2022 закінчиться?» (реж. Ганна Трофімова) братиме участь у міжнародному конкурсі короткого метру.



Крихка пам’ять

Режисер: Ігор Іванько

Продюсер(к)и: Олександра Братищенко, Марія Пономарьова, Петер Керекес, Ігор Іванько


Режисер висвітлює життя свого діда Леоніда Бурлаки, кінооператора епохи слави Одеської кіностудії, у якого діагностували хворобу Альцгеймера. Герой стрічки народився в 1938 році та досяг повноліття під час радянської «відлиги» прем’єрства Микити Хрущова. Саме в цей період Леонід Бурлака закарбував життя в Одесі в сотнях фотографій. Через світлини Ігор Іванько досліджує життя свого діда. Місця, де пам’ять героя обмежена хворобою Альцгеймера, режисер доповнює контекстом за допомогою багатого архівного матеріалу, свідчень друзів і домашніх фільмів. У результаті стрічка  створює захопливий портрет раннього періоду життя кінооператора, окреслюючи історію студії, в якій він працював, а також чітко впізнавану спадщину.



Коли зима 2022 закінчиться?

Режисерка та продюсерка: Ганна Трофімова


Від початку повномасштабної війни Російської Федерації проти України, режисерка була у Києві та фільмувала те, що відбувалося з нею та людьми навколо. Вона фіксувала свої спостереження за іншими зі свого балкона, ходила вулицями, стояла в черзі до крамниць, намагаючись умістити своє життя в нову реальність. Стрічка складається з відео, які режисерка зняла протягом перших трьох місяців повномасштабної війни, і записів у щоденнику, який вона вела весь час.

 



Три жінки

Режисер: Максим Мельник

Продюсер(к)и: Андреа Вольфайль, Кіноуніверситет ім. Конрада Вольфа в Бабельсберзі


Десь у Карпатах, між Україною, Словаччиною та Польщею, розташоване село Стужиця. Українською його назва означає щось на кшталт «холодного місця». Стрічка  розповідає історію трьох жінок: фермерки Ганни, листоноші Марії та біологині Нелі. Посеред гір їм доводиться справлятися із соціальною реальністю та самотністю. Чим холоднішою стає карпатська зима, тим більше людського тепла знаходить команда фільму. У крихітній кухні Ганна ділиться самотністю з режисерами, які нагадують їй про померлих синів. У сільському поштовому відділенні листоноша Марія не має ані марок, ані опалення, але клієнтів/-ок зігрівають випивкою та піснями. Десь у лісах і печерах біолог Неля шукає послід тварин, який є для неї скарбом. Фільм зображає невідоме місце в центрі Європи, де людям щодня доводиться вирішувати — покинути чи залишитися.

 

Нагадаємо, що у межах Лейпцизького міжнародного фестивалю документального та анімаційного кіно також будуть представлені українські фільми програми Spotlight on: Docudays UA 2022

Чільне фото: кадр із фільму «Крихка пам’ять».

_______

Програма Spotlight on: Docudays UA 2022 стала можливою завдяки підтримці Федерального комісара Німеччини з питань культури та медіа. Завдяки підтримці Українського інституту, Гете-Інституту та Гете-Інституту в eкзилі, додаткова кількість кінематографістів/-ок та делегацій з України зможе взяти участь у фестивалі та скористатися індустрійними можливостями в Лейпцигу.


21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
RAW DOC: зустрічайте відібрані проєкти
DOCU/ПРО
18 травня 2024
RAW DOC: зустрічайте відібрані проєкти
DOCU/ПРО
18 травня 2024
Яка вона — українська ідентичність? Шукаємо відповіді у «Живій бібліо…
Новини
17 травня 2024
Яка вона — українська ідентичність? Шукаємо відповіді у «Живій бібліотеці» правозахисної програми RIGHTS NOW!
Новини
17 травня 2024
Невивчені уроки історії, робота з колективною пам’яттю та нова модель…
Огляд програми
17 травня 2024
Невивчені уроки історії, робота з колективною пам’яттю та нова модель світової безпеки. Гід програмою RIGHTS NOW!
Огляд програми
17 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024