Українські проєкти-учасники кіноринку MeetMarket @ Sheffield DocFest

08 червня 2022

Зустрічайте проєкти, які візьмуть участь у кіноринку MeetMarket на британському фестивалі документального кіно Sheffield DocFest. Кураторки кіноринку MeetMarket Чарлі Філліпс та Шарлотт Рікерс відібрали пʼять проєктів, які будуть представлені в межах ринку й отримають доступ до зустрічей з ключовими представниками/-цями індустрії з усього світу.

 

Sheffield DocFest триватиме з 23 по 28 червня. Індустрійна програма Docudays UA на Sheffield DocFest є частиною програми «Пароль: паляниця» та відбувається за підтримки Британської Ради та Українського інституту в рамках «Сезону культури Велика Британія/Україна». Окрім MeetMarket частиною програми «Пароль: паляниця» є також індустрійна подія-презентація проєктів Work-in-Progress.

 

Відібрані проєкти на кіноринок MeetMarket:

 


Перехоплення

Режисерка: Оксана Карпович

Продюсер(к)и: Джакомо Нуді, Росіо Барба Фуентес

 

«Перехоплення» — це авторський фільм-спостереження, що пропонує інтимну рефлексію над колективною травмою українців/-ок внаслідок російського повномасштабного вторгнення. Режисерка фільму мовчки споглядає болісні наслідки так званого «Російського світу» в містах, уражених війною. Ми зустрічаємо людей, які, щойно вийшовши з укриттів або повернувшися після евакуації, на самоті, поміж завалів і попелу, бачать свої домівки, вулиці, школи та музеї у руїнах. Подорож з міста в місто супроводжують закадрові голоси — телефонні розмови російських солдатів з їхніми рідними. Банальність цих балачок створює іронічний коментар до руїн і описує злочини окупантів. Фільм мистецьки розмірковує над колективною відповідальністю росіян за війну й цілеспрямоване знищення життів українців і культури. Цей фільм дає Оксані Карпович можливість осягнути пережитий досвід, пролунати голій правді, аби світ почув її.

 


 

Іван і Марта. Напередодні війни

Режисер: Сергій Буковський

Продюсерка: Оксана Іванюк

 

Це історія кохання. Іван Дзюба — дисидент-шістдесятник, письменник, літературний критик і дослідник. Його виступ на премʼєрі видатного українського фільму «Тіні забутих предків» радянська влада сприйняла як заклик до непокори та протесту проти русифікації України. Іван був заарештований КДБ та провів у вʼязниці близько двох років. 

 

Його дружина, Марта Дзюба, оповідає історію їхнього життя, зазираючи в майбутнє зі святкування 90-го дня народження Івана. Іван Дзюба, якого українці називають совістю нації, помер за день до нападу Російської Федерації на нашу країну. Символічно, чи не так?

 


Найс Лейдіз

Режисерка: Марія Пономарьова

Продюсер(к)и: Роджер Кремер, Максим Наконечний, Анна Зобніна, Аліна Горлова

 

Команда енергійних літніх чирлідерок під назвою «Найс лейдіз» з Харкова готуються до участі в Чемпіонаті Європи. Долаючи суспільні упередження та невпевненість у собі, вони тренуються для змагань з молодшими суперницями у єдиній доступній категорії — «25+». Жорстоке російське вторгнення в Україну порушує їхні плани та цілісність команди. Чи буде місце для чирлідингу в часи травми та вимушеного переміщення?

 


Ти, бля, рота закрий!

Режисерка: Таїсія Кутузова

Продюсер(к)и: Стефан Сіоан, Ольга Бесхмельниціна

 

Село Гатне під Києвом поступово поглинається розширенням столиці. Соромʼязливий 16-річний підліток Сергій відчуває повсюдну несправедливість та корупцію. Проводячи розслідування, він взаємодіє з громадою та викриває брудні схеми чиновників у Facebook. Місцева політична еліта не може знести його викриття. Одного дня місцева політична «шишка» вчиняє фізичний напад на Сергія на засіданні міської ради з метою закрити йому рота. На тлі дедалі виразнішого насильства проти громадських активістів/-ок в Україні, Сергій починає вивчати право. Він влаштовується на роботу асистентом Євгенії Закревської — відомої адвокатки, яка роками захищає сімʼї жертв часів Майдану. Зрештою, він вирішує балотуватися на виборах — конкуруючи з політиком, який намагався змусити його замовкнути. Сергій переживає тиск, починає палити, почувається «поглинутим» — так, наче передозування активізмом може приховати глибшу порожнечу, велику таємницю… Він піддає сумніву важливість своєї боротьби за громадські інтереси та самопожертвування, яке вона передбачає.

 

Фільм відстежує пʼять років з життя Сергія: від періоду, коли він починає займатися активізмом, через його політичну боротьбу та пошуки себе — і до його закінчення, із віднайденим балансом між особистими потребами та бажанням домогтися змін.

 


У повітрі

Режисерка: Оксана Сигарева

Продюсер(к)и: Оксана Сигарева, Наталія Погудіна

 

Дев’ятирічний Саша навчається в цирковій студії в Харкові. Весь свій вільний від навчання час він присвячує вправам у повітрі. Його викладачка і керівниця студії Світлана вбачає в ньому талановитого та перспективного повітряного гімнаста. Разом з ним у цирковій студії навчається близько 100 дітей. Син Світлани — Женя — теж повітряний гімнаст, випускник студії, він допомагає їй навчати дітей. Однак у нього — протилежний підхід до викладання та амбіції відкрити власну сучасну циркову студію.

 

Після повномасштабного російського вторгнення до України в лютому 2022 року фільм зазнає кардинальних змін. Женя лишається у Харкові захищати свою країну. Світлана, Саша та ще 25 дітей циркової студії евакуюються до Будапешта. Принцеса Монако запрошує їх виступити в Монте-Карло у шоу, організованому на підтримку України.

 

Саша і всі циркові діти звикли балансувати на арені цирку. Вони не уявляли, що їм знадобляться навички балансування в житті. Ба більше, бути на межі виживання у світі дорослих.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024