18 Мандрівний Docudays UA стартує незабаром!

31 серпня 2021

У вересні в гібридному форматі розпочнеться 18 Мандрівний міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA.

Мандрівний Docudays UA завітає у понад 200 міст та містечок України. Фестиваль відбудеться у комбінованому – онлайн та офлайн – форматі, триватиме до кінця грудня і завітає до 21-ї області України: Київської, Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Кіровоградської, Львівської, Полтавської, Херсонської, Чернігівської, Чернівецької, Тернопільської, Волинської, Донецької, Житомирської, Харківської, Вінницької, Одеської, Сумської, Закарпатської, Рівненської та Хмельницької. А вже з 1 вересня 5 фільмів із програми 18 Мандрівного Docudays UA будуть доступні для перегляду в онлайн-кінотеатрі DOCUSPACE

 

Цього року майданчиками для показів та обговорень фільмів стануть кінотеатри, будинки культури, школи, вищі навчальні заклади, кіноклуби Docudays UA, бібліотеки, установи Державної кримінально-виконавчої служби України та інші локації. Усі фестивальні офлайн-події відбудуться з дотриманням карантинних норм. Також ми проведемо онлайн-кінопокази та просвітницькі заходи. Глядачі й глядачки зможуть поспілкуватися з режисер(к)ами стрічок, запрошеними правозахисниками/-цями, діяч(к)ами культури. 

 

Цьогорічна тема фестивалю «Повне одужання» присвячена праву людини на здоров’я. Сфокусуємося на роздумах про те, як пандемія змінила кожного/кожну з нас, наше суспільство, країну та світ. Заглибимося в проблеми системи охорони здоров’я, які оголила коронакриза, та будемо шукати шляхи до їхнього вирішення. Поговоримо про міфологію, що виникла через COVID-19, страхи, соціальну дистанцію, пристосування до нової реальності та про те, від яких прав людини довелося відмовитися в обмін на охорону здоров’я суспільства. А головне — як дійти до повного одужання?

 

На Мандрівному фестивалі програму «Повне одужання?» представлять чотири документальні стрічки. «Колектив» від румунського режисера Александра Нанау про трагедію — пожежу в нічному клубі Collective. Ця подія провокує журналістське розслідування, яке розкриває масштабні корупційні схеми у системі охорони здоров’я Румунії. 

 

«76 днів» режисерів Хао Ву, Вейші Чень та Аноніма (місцевого репортера з Ухані, який вирішив не розкривати своє ім’я) зібрав щемкі та інтимні історії, які засвідчують смерть і переродження китайського міста на 76-денному локдауні. Стрічка Катріне Філп «Щось прекрасне лишилося позаду» розповідає про роботу соціальних служб, які допомагають дітям впоратися з горем після смерті їхніх батьків. У програмі також стрічка «Громадянин Біо» — глибока розвідка у  біохакерське підпілля. Саме тут відбуваються радикальні, навіть для передової медицини, експерименти з тілом та здоров’ям.

У програмі «DOCU/ХІТИ» — яскраві, зворушливі й кумедні хітові стрічки, улюбленці  цьогорічного фестивалю. У «Розбитий ніс, пусті кишені» братів Росс завсідники Лас-Вегаського бару востаннє зберуться разом перед закриттям улюбленого бару. Фільм розповідає історії людей з різних прошарків американського суспільства. Стрічка «Кріт» — зворушлива детективна історія про 83-річного Серхіо, який стає агентом під прикриттям у будинку для літніх людей. Він дедалі більше залучається в життя інших пенсіонерів/-ок і розуміє справжні витоки їхнього суму. 

 

Кадр з фільму «Кріт»

Міжнародний конкурс «DOCU/СВІТ» представляє три документальні картини. Серед них — «А ночі вже більше не буде», який на Docudays UA-2021 отримав спеціальну відзнаку міжнародного конкурсу та приз глядацьких симпатій. В основі фільму лежать відео американських і французьких збройних сил в Афганістані, Іраку, Сирії. Стрічка спростовує ці пропагандистські о́брази, показуючи, як далеко може завести бажання все бачити, якщо ним зловживати. «Колумбійська родина» — історія матері-ідеалістки Рубі, яка бореться за права найбідніших колумбійців, та її доньки Їри, яка живе у вигнанні на Кубі. Мати й дочка, уперше за багато десятиліть, намагаються пробачити одна одній розчарування минулого. Фільм отримав нагороду RIGHTS NOW! на Docudays UA-2021. Стрічка «Малий Самді» про працьовитого, турботливого, відповідального чоловіка, який більшу частину життя бореться з наркозалежністю. Універсальний та життєствердний портрет людини, яка змагається зі своїми демонами. Фільм став фаворитом студентського журі й отримав головну відзнаку. 

 

У конкурсній програмі «DOCU/КОРОТКО» — дві короткометражні стрічки. «Син вулиць» про 13-річного Ходора, якому родина намагається зробити посвідчення особи. Без нього хлопець не має доступу до медицини та пересування за межами табору палестинських біженців Шатіла у ліванському Бейруті. «Кур’єри, а не герої» – відеоесе, що досліджує прекарні умови кур’єрів, які доставляють їжу в Мілані. 

 

Історія про дорослішання та переживання хлопця Артуро, який шукає свою ідентичність у суспільстві, де його вибір заочно засуджено, розповідається у фільмі «Речі, на які ми не наважуємося» з програми «DOCU/ЮНІСТЬ»

 

Стрічки програми «DOCU/АРТ» досліджують і проблематизують природу та роль мистецтва в житті сучасної людини та суспільства, порушують питання меж між правдою та вигадкою. На Мандрівному Docudays UA програму представлять стрічки «Останній лучник» — про одного з найреволюційніших канарських митців ХХ століття та «Дім режисера», в якому режисер починає знімати у себе вдома персонажів, пов’язаних із його життям. 

 

У блоці  «LINOLEUM ПРЕЗЕНТУЄ: ПО-БАТЬКОВІ» стрічки короткометражної документальної анімації дають безмежну свободу творчого висловлення й зображують те, що неможливо (чи не варто?) зафільмувати. «Мій інший син» оповідає історію батька, який проходить шлях від здивування та заперечення до безумовної любові до новонародженого сина, у якого виявлять синдром Дауна. «Пранкнули» в якому онлайн-гравці описують свої труднощі зі «свотінгом» – небезпечною для життя формою кібернасильства, яка завжди чатує на них під час ігор. 

 

Серед спеціальних подій фестивалю — душевний нарис «Тваринне чуття» від режисерів Емми Дейві та Пітера Меттлера. Спостереження за світом природи, який натомість спостерігає за нами. 

 

Кадр з фільму «Тваринне чуття»

 

Правозахисну складову представлять різноманітні заходи, яким присвячена Всеукраїнська кампанія ГО «Докудейз» «Разом — за безпечні пологи!». Непросту та замовчувану суспільством тему порушень прав під час пологів розкриє фільм «Невидимі». Історії молодих жінок з трьох країн — Мелоді, Стелли та Люсії, які мають досвід пологів. Кадрами зі справжніх пологів стрічка розкриває обличчя травми та проявляє невидиму для суспільства реальність і жінок та чоловіків, які хотіли б комфортно народжувати, але часто змушені мовчати через тиск оточення або медичного персоналу. Ми поділимося корисним знанням про те, де можна отримати допомогу у випадку порушення прав під час пологів. Також у регіони завітає режисерка стрічки Майя Мартіняк. 

 

Кадр з фільму «Невидимі»

 

Цього року на Docudays UA-2021 ми започаткували Міждисциплінарну програму DOCU/СИНТЕЗ, її частина також буде представлена вперше на Мандрівному фестивалі. Програма переосмислюватиме зв'язок ментальних захворювань, мистецтва та «виключення» з соціуму. Дослідить протиставлення аналогової та цифрової фотографії, а також можливості галерейного простору, фізичного та віртуального. У межах програми на DOCUSPACE відбудеться 3D-виставка світлин Олександра Чекменьова «Ласкаво просимо, вхід заборонено». Експозиція представить дві серії робіт, створених у закритій психіатричній лікарні міста Овруч наприкінці дев’яностих, — кольорову (репортажну) та чорно-білу (постановочні портрети). Експозиція включатиме доступний аудіогід, створений спільно з агенцією «Доступне кіно» громадської організації «Боротьба за права». Усі охочі зможуть віртуально відвідати експозицію в креативних просторах у своїх містах чи містечках. Переглядати виставку можна як на екрані монітора у браузері, так і в імерсивній версії з використанням VR-окулярів для ефекту повного занурення.

Фотодокументація виставки «Ласкаво просимо, вхід заборонено»

 

Окрім онлайн- та офлайн-подій і кінопоказів у областях, у межах Мандрівного фестивалю працюватиме онлайн-кінотеатр DOCUSPACE. 5 фестивальних хітів з програми будуть доступні в онлайн форматі: «Колумбійська родина», «А ночі вже більше не буде», «Малий Самді», «Речі, на які ми не наважуємося» та «Невидимі». Проблеми, які осмислюють фільми, стануть темами серії дискусій як у регіонах, так і на Youtube-каналі Docudays UA, DOCUSPACE, сторінці Docudays UA у Facebook. 

 

Партнерами фестивалю в областях України є 43 громадські організації та 434 кіноклуби медіапросвіти з прав людини Docudays UA. Розклад показів шукайте на сайті Мандрівного Docudays UA незабаром.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024