Знайомтеся з правозахисною програмою фестивалю

10 березня 2018

Тема рівності, яка є наскрізною цьогорічного Docudays UA, пов’язана з багатьма суспільними викликами. Щоб розхитати стереотипи, яких повно в нашому суспільстві, ми створили шість спеціальних програм, що дозволяють поглянути на найпоширеніші нерівності з різних ракурсів. А також підготували особливо насичену програму правозахисних заходів фестивалю, яка буде цікава не лише фаховим спеціалістам і спеціалісткам із права, а й усім, хто прагне дискутувати, діяти та ставити болючі питання про «невидимі рівні» в повсякденному житті.

 

Кава з правозахисниками

 

Щодня протягом усього фестивалю в кафе кінотеатру «Жовтень» об 11:30 відбуватимуться зустрічі правозахисників. Говоритимемо про соціальний захист, потрібний дітям, постраждалим від війни на Донбасі; дискутуватимемо про те, чи варто легалізувати секс-роботу. Можна буде запитати про можливі й уже реалізовані формати взаємодії правоохоронців та місцевих громад в Україні. Стежте за анонсами на сайті!

 

Ґендерна вечірка «Мені фіолетово»

 

Партнер фестивалю IREX у перший фестивальний день, 24 березня, запрошує на ґендерну вечірку «Мені фіолетово». У креативному просторі IZONE працюватимуть три платформи для різного віку: дітей, підлітків та дорослих. Наймолодшим психологи завдяки грі запропонують дізнатись про ґендерну ідентичність, толерантне ставлення та побудову дружніх відносин з іншими дітьми. Підлітки зможуть відверто поговорити з кураторами про перші побачення, ризики у відносинах та про те, як побудувати здорові стосунки. А ось дорослі довідаються, як викорінити будь-який тип насильства з професійного, особистого та родинного життя і як протидіяти булінгу серед дітей. Цей насичений день почнеться о 12:00 і триватиме до 18:00.

 

Крим. Обговорення. Покази фільмів

 

25 березня відбудуться одразу дві події, присвячені темі окупованого Росією Криму. Наші партнери, правозахисники із Центру інформації про права людини, говоритимуть про масштаби й наслідки мови ворожнечі в Криму. Буде нагода дізнатися, як розкручувалася спіраль ненависті в ефірі російських телеканалів, що мовлять на Крим (початок о 16:00). А українська служба «Радіо Свобода» (проект «Крим. Реалії») проведе показ серії короткометражних документальних фільмів, які відображають обставини життя в окупованому Криму (початок о 18:00). 

 

«У пошуках балансу: чи можлива рівність у шкільній освіті»

 

Чи готові батьки/учителі сьогодні дати дитині право самостійно обрати формат і темп навчання? Своїм досвідом поділяться і підлітки, які обрали для себе замість традиційного навчання в школах чи ліцеях навчання вдома. і дорослі. Так, Анастасія Леухіна, мама такого учня, розповість про переваги та, можливо, недоліки освіти вдома (27 березня, 17:00 –19:00).

 

Показ фільму «Літопис “Чорного Тюльпану”»

 

Ця стрічка оповідає історію пошуковців, які добровільно взяли на себе відповідальну місію: шукати тіла загиблих воїнів у зоні АТО й повертати їх близьким. Більшість кадрів зняті криворізькими журналістами ТРК «Рудана» та знімальною групою «Чорного Тюльпану» – Вікторією Сімкіною (журналістка), Костянтином Сологубом (оператор), Сергієм Ільченком (режисер монтажу), а також самими волонтерами, які приєдналися до Гуманітарної місії «Чорний Тюльпан». Після перегляду буде можливість поспілкуватися з авторами та авторками фільму. (28 березня, 14:30-16:30).


Показ стрічок про українських активістів та активісток 

 

Що керує людьми сім днів на тиждень та 24 години на добу перейматися чужими долями? «Обираю: діяти» – це серія короткометражок про шістьох правозахисників та правозахисниць. Вони працюють у різних сферах: захищають права людей з інвалідністю та права дітей, права ув’язнених і українців, переслідуваних у Криму, права ЛГБТКІ+ та жінок. До того ж вони домагаються притягнення до відповідальності винних у вбивствах на Майдані (28 березня, 17:00-19:30).

 

Проект «Рани 360°»

 

Протягом усіх фестивальних днів на другому поверсі креативного простору IZONE можна переглянути проект «Рани 360°». Це вперше фестиваль покаже стрічки, зроблені за технологією віртуальної реальності. «Досвід занурення у відео «360°» чи у фільми віртуальної реальності приходить від відчуття присутності на місці дії. У навушниках для віртуальної реальності, куди б ти не повернув голову – ліворуч, праворуч, униз чи вгору, швидко чи повільно, – ти будеш бачити, як розгортаються події довкола тебе у сферичній площині на 360°. А ось у віртуальній реальності, яка ще більш занурює, можна ходити й навіть взаємодіяти з віртуальними об'єктами», – говорить автор проекту Йосип Сивенький. «Рани 360°» – це три історії військових, які воювали на Сході України та отримали важкі поранення. Проект реалізований Hromadske.UA спільно з Йосипом Сивеньким.

 

Детально з подіями можна ознайомитися за посиланням, вхід на всі заходи правозахисної програми вільний або за реєстрацією, зазначеною в описі події.

 

Основна локація подій правозахисної програми – креативний простір IZONE (вул. Набережно-Лугова, 8).

 

Підготувала Катерина Луцька

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024