Знайомтеся з цьогорічним DOCUЖурі!

07 лютого 2018

Цього року наше журі визначить переможців у чотирьох основних номінаціях: DOCU/ЖИТТЯ, DOCU/ПРАВА, DOCU/КОРОТКО та DOCU/УКРАЇНА.

 

Кращих серед креативної документалістики міжнародного повнометражного конкурсу в номінації DOCU/ЖИТТЯ визначатимуть: кінематографіст і музикант з Італії Карло Гінтерманн, програмна директорка потужного румунського кінофестивалю Astra Чілла Кату та один з найвизнаніших кінокритиків світу Лучяно Барізоне.

 

Карло С. Гінтерманн має у своєму творчому доробку як продюсера та режисера численні короткометражні та повнометражні стрічки, які отримували нагороди в Турині, Венеції, Роттердамі та Каннах. Нині Карло працює над монтажем свого повнометражного фільму «Книга бачення», виконавчим продюсером якого є Терренс Малік.

 

Чілла Кату – програмна директорка кінофестивалю Astra, на якому працювала від 1998 року як членкиня відбіркової комісії та кураторка спеціальних програм і майстер-класів. Як асистентка продюсера й продюсерка трудилася над низкою докуменальних фільмів, також брала участь у роботі журі на кількох фестивалях документальних фільмів.

 

Лучяно Барізоне був членом журі найбільших міжнародних кінофестивалів – у Каннах, Парижі, Амстердамі, Монреалі, Лісабоні, Торонто, Кракові та багатьох інших. Він –журналіст, кінокритик, арт-директор.

 

Вибрати найкращу серед стрічок міжнародного конкурсу, де особлива увага приділяється питанням боротьби за фундаментальні права й свободи, цього року доручаємо відомій правозахисниці з Білорусії Марії Шищенковій, громадському активістові Дмитрові Щебетюку й активістці та правозахисниці Олені Шевченко з України.

 

Дмитро Щебетюк – багаторазовий чемпіон України з плавання й співзасновник громадської ініціативи «Доступно.UA». Ця ініціатива спрямована на створення тренду доступності, нормалізації інвалідності в суспільстві та мотивації до активного життя.

 

Олена Шевченко з 2012 року є головою громадської організації «Інсайт», що була заснована у 2008 році, фокусом роботи якої є захист прав та інтересів ЛГБТКІ і жінок. Також Олена Шевченко є співголовою Коаліції з протидії дискримінації в Україні. У жовтні 2016 року обрана в Правління міжнародної правозахисної організації ILGA-Europe.

 

Марія Шищенкова – координаторка захисту для країн Європи та Центральної Азії в ірландській організації Front Line Defenders. Марія має понад 10 років досвіду роботи з національними та міжнародними правозахисними організаціями регіону.

 

А от переможців у конкурсі DOCU/КОРОТКО обиратимуть знаний литовський документаліст Арунас Мателіс, кінознавчиня Барбара Вурм і директорка Мистецького арсеналу та кураторка Олеся Островська-Люта.

 

Перший повнометражний фільм Арунаса Мателіса «Прекрасні невдахи: Інший світ» здобув нагороду за найкращий документальний фільм на Варшавському МКФ, гран-прі за найкращий документальний фільм та був названий найкращим литовським фільмом 2017-го року. Арунас Мателіс заснував незалежну кіновиробничу компанію Studio Nominum і від 1992 року став продюсером або співпродюсером понад тридцяти креативних документальних фільмів, які здобули більше ніж двадцять міжнародних нагород.

 

Окрім академічної діяльності в Гумбольдтському університеті Берліна, Барбара Вурм також пише рецензії (для видань Taz, epd Film, Ray, kolik.film, Senses of Cinema, Filmdienst, Cargo та Sight & Sound) і працює кураторкою кількох кінофестивалів (goEast та DOK Leipzig) та сінематек.

 

Олеся Островська-Люта – кураторка та арт-менеджерка. Працювала в Міжнародному фонді «Відродження», була помічницею директора Благодійного фонду «Центр сучасного мистецтва» та керівницею проектів та програм Благодійного фонду «Розвиток України». Була першою заступницею міністра культури України. З липня 2016 року є генеральною директоркою Мистецького арсеналу.

 

Журі конкурсу DOCU/КОРОТКО цьогоріч так само визначатиме й переможців серед конкурсних фільмів DOCU/УКРАЇНА.

 

Також свого фаворита серед конкурсних фільмів оберуть студенти. Наймолодше журі Docudays UA складається з п'яти осіб. Цьогоріч ми доручили суддівство молодій журналістці та перекладачці Галині Галковській, культурологині Ірині Осадчій, соціологові Максимові Срібному, співорганізаторові багатьох фестивалів популярної культури, таких як «Київ Комік Кон», «Київський Стимпанк Конвент» – Олександру Пономаренко, правознавчині Вероніці Стадник

 

Цього року фестиваль стартує 23-го березня. Тут ви можете ознайомитися з усіма правилами відвідування фестивалю.

 

Чільне фото: нагороди фестивалю у 2017-му році

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024