«Школа CIVIL PITCH»

20 березня 2018

Команди українських документалістів та активістів 28 березня презентують свої майбутні фільми під час відкритого пітчингу на фестивалі Docudays UA-2018.

 

За результатами пітчингу «CIVIL PITCH: фільми громадської активності» журі обере трьох переможців. Також у фіналі конкурсу вони зустрінуться зі знаними професіоналами європейської кіноіндустрії та отримають консультації щодо своїх проектів.

 

Минулого тижня учасники пройшли перший тренінг, мета якого допомогти активістам і документалістам об'єднатися в команди та знайти історії для створення документального кіно.

 

Юлія Кочетова-Набожняк, режисерка

 

Проект CIVIL PITCH я лагідно охрестила документальним «тіндером» – бо тут повинно йокнути і в активісток(ів), і в режисерок(ів). Захист прав та документальне кіно мусять і можуть грати на одній стороні поля. Саме тому я й вирішила брати участь у конкурсі, адже вірю в міжсекторальну взаємодію. На перший тренінг я йшла з трьома різними ідеями в голові, а нині працюю над абсолютно новою: з командою БО «ВБО “Легалайф-Україна”» розробляємо фільм про права секс-працівниць та секс-працівників. Це для мене «табула раса» й певний виклик.

 

Знайомство з тренерами

 

Юлія Лук'яненко, активістка, БО «Фонд милосердя та здоров'я»

 

Їхала на тренінг лише із загальною темою, а повернулася з готовою ідеєю для фільму. Саме завдяки чудовим тренерам, які дали цінні поради та продуктивно організували нашу роботу.

 

Таїсія Кутузова, режисерка

 

Моя участь у першому тренінгу дещо відрізнялася від інших, бо я вже працювала з активісткою над однією темою. І виходило так, що ми були на крок попереду – ми не проходили етапу «придивитись» один до одного й «вирішити», чи хочемо один з одним працювати. Але ми разом зі всіма думали над тим, як краще вибудувати нашу історію, і тьютори з активістами нам допомогли щонайглибше зануритися у власну ідею фільму.

 

Презентації учасників та учасниць

 

Наталія Дорофеєва, активістка, БО «ВБО “Легалайф-Україна”»

 

Ідея об'єднати режисерів і активістів для мене – як зустріч людей з різних «світів». Але саме вона дозволяє подивитися на проблему з різних позицій, розширити її, зробити цікавою для ширших мас. До того ж нам довелося за два дні не тільки познайомитися один з одним, але й постаратися слухати, чути й довіряти малознайомим людям. Тренери відіграли в цьому величезну роль і допомогли зруйнувати бар'єри між нами.

 

Максим Руденко, режисер

 

Для мене CIVIL PITCH – це, по суті, майстерні для розвитку ідей. Оскільки, зустрівшись на одному майданчику, режисери та представники третього сектора намагаються творчо трансформувати теми останніх у форму документального кіно. Також зрозумів, що було дуже мало часу для спілкування з активістами, реально відчувалося, що потрібен хоча б ще один день для роботи. А наші тьютори Даніель і Бріджид виявилися прихильниками креативної документалістики. Це дало можливість обговорювати ідеї в зовсім іншому естетичному вимірі, у якому є не просто герой і історія, але й дуже важлива візуальна форма. Коли я почув від Даніеля: «У фільмі ми не розповідаємо, а показуємо» – я одразу зрозумів, що це «свої» і ми точно знайдемо спільну мову.

 

Обговорення майбутніх проектів

 

Катерина Бабіч, активіста, проект «Без кордонів»

 

Зустрічі активістів, активісток з режисерами та режисерками – два різні світи. Один з них працює й намагається змінювати ті чи ті обставини, ситуації, системи, вирішувати якісь завдання. Інший – формує відображення, бачення реальності, що так само рухається та живе й так само справжнє. Звісно, такий обмін думками, історіями, баченням, а згодом – навіть ідеями, не був би можливий без роботи менторів. За менше ніж два дні вони змогли зробити реальною співпрацю людей, які лише вчора познайомились, і навіть побачити «начерки» результатів цієї співпраці. Чуйність, уміння налагоджувати діалог, ставити слушні запитання й давати цінні поради – це така маленька магія від Бріджид і Даніеля.

 

Створення команд документалістів та активістів

 

Дмитро Лавриненко, режисер

 

Найважливіше на будь-якому пітчингу – це можливість реалізувати свою ідею, зняти фільм. А тут – зустрічі кінематографістів і представників організацій активістів дають шанс на практиці реалізувати свої задуми. Два дні інтенсивної роботи з колегами в дивовижній дружній і креативній атмосфері вже принесли результати, а також визначилися колаборації для продовження роботи над майбутніми фільмами.

 

Детально про «CIVIL PITCH: фільми громадської активності» - тут.

 

Співорганізатори «CIVIL PITCH: фільми громадської активності»: Програма сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та впроваджується Pact в Україні; Goethe-Institut в Україні; Docudays UA.

 

Партнер «CIVIL PITCH: фільми громадської активності»: Києво-Могилянська бізнес-школа.

 

Фото: ©repor.to

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
Голос, форма та структура: монтаж у документалістиці
DOCU/ПРО
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
DOCU/СВІТ: геополітичний пазл, зібраний із любов’ю
Огляд програми
15 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав …
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Ексклюзивна зустріч із юристкою Карін Ріахі. Огляд різних типів прав у кіновиробництві
DOCU/ПРО
13 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
Відкриваємо індустрійну акредитацію
DOCU/ПРО
10 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
DOCU/ЮНІСТЬ: між світлом і темрявою
Огляд програми
08 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Мар…
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Public talk: розмова режисерок конкурсу DOCU/УКРАЇНА та режисерки Марини Степанської про розломи реальності і як з них виростає кіно
DOCU/ПРО
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Важливі свідчення: фільми, які відкриють і завершать 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024
Відкриваємо пресакредитацію на 21 Docudays UA
Новини
07 травня 2024