День звільнення

Рік
2016
Країна
Норвегія, Латвія
Тривалість
98’
Режисер(к)и
Уґіс Олте, Мортен Траавік

Перед показом фільму-закриття відбудеться Церемонія нагородження переможців Docudays UA-2017

 

Під сповненим любові, але суворим керівництвом свого давнього фаната, який став режисером та культурним дипломатом, і на превеликий подив усього світу культовий гурт Laibach з колишньої Югославії, а нині зі Словенії, став першим рок-гуртом в історії, який зіграв концерт у державі-фортеці Північна Корея. У протистоянні з жорсткими рамками ідеології та культурними відмінностями, гурту насилу вдається пронести свої пісні крізь прогалини завбільшки з вушко голки у державній цензурі, перш ніж їх випускають до аудиторії, яка ніколи раніше не стикалася з альтернативним рок-н-ролом. А тим часом на кордоні між двома Кореями встановлюють гучномовці, які поширюють пропаганду, і ці країни оголошують про початок відліку часу до війни. Пагорби ожили… від звуків музики.

Творча команда:
Режисерська робота: Уґіс Олте, Мортен Траавік
Продюсування: Ульдіс Цекуліс, Мортен Траавік
Операторська робота: Валдіс Цельмінс, Свен-Ерлінґ Бруслетто
Монтаж: Ґатіс Белогрудовс, Уґіс Олте
Звук: Артіс Дукалскіс, Ернестс Ансонс
Виробництво
Traavik.Info, VFS Films
Дистриб'юція:
Режисер/-ка
Уґіс Олте

Уґіс Олте – латвійський режисер та монтажер, якому подобається грайливо підходити до серйозних тем. Озброївшись чуттям музиканта та переконанням, що мрії, міфи та казки можуть бути корисними інструментами для розповіді сучасної історії, він створив численні оригінальні телеформати, музичні кліпи, рекламу, а також три художні короткометражні фільми: «Червона пляма», «KK2678» та «Король дикості». Результатом його праці в документальному жанрі стали два фільми – «Застрягнувши у Стікіні» (2007) та «Подвійно чужі» (2015), прем’єра якого відбулася у минулорічній конкурсній програмі середнього метру на Міжнародному фестивалі документального кіно в Амстердамі.

 

Вибрана фільмографія

Вибране: «Застрягнувши у Стікіні» (2007), «Подвійно чужі»(2015)

Режисер/-ка
Мортен Траавік

Мортен Траавік – норвезький режисер та художник, який працює у широкому спектрі мистецьких жанрів, долаючи кордони між країнами. Отримавши освіту театрального режисера у Росії та Швеції, у своїх роботах він завжди так чи інакше торкається поняття світу як сцени та ідентичності як відігравання певної ролі, а також у характерний спосіб розмиває межу між мистецтвом, активністю та суспільними проблемами. Його конкурси краси для тих, хто пережив підрив на міні – «Міс міна Ангола» (2008) та «Міс міна Камбоджа» (2009) – потрапили в заголовки ЗМІ та розпалили дискусії по всьому світу. Крім того, він відомий низкою контроверсійних випадків співпраці з північнокорейськими художниками та чиновниками у сфері культури. Крім того, він є уповноваженим культурним посередником цієї країни.

 

Вибрана фільмографія

Вибране: «Міс міна Ангола» (2008), «Міс міна Камбоджа» (2009)

Червона зала
Будинок кіно
вул. Саксаганського, 6
Церемонія нагородження переможців, показ фільму, зустріч зі знімальною групою та Laibach
За запрошеннями та квитками
Дивитися фільмотримати квиток
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024