Свіже повітря правозахисної програми

16 березня 2017

Відтепер правозахисна програма фестивалю має свою назву. RIGHTS NOW! — гра слів, що у вільному тлумаченні з англійської означає й «право зараз», і «прямо зараз!». Цього року ми підготували заходи, що будуть цікаві і фаховим спеціалістам, і спеціалісткам із права та екоактивізму, і всім, хто в повсякденному житті стикається з «невидимими ранами» в навколишньому середовищі.

 

Правозахисні події цьогорічного фестивалю вийдуть за межі однієї зали. Тепер нас можна знайти й у Білій, і в Зеленій залах Будинку кіно, а ще ми виїдемо на вулиці Києва на велосипедах!

 

Активісти Асоціації велосипедистів Києва підготували кілька заходів у цьогорічній програмі. 25 березня, коли відзначатиметься «Година Землі», тренер від АВК розкаже про безпечне пересування по місту на велосипеді. Цього самого дня про переваги екологічного двоколісного транспорту і як велосипедисти можуть захищати свої права розкажуть під час події «#КрутиПедаліКиїв: чи мають велосипедисти право на місто?».

 

Цьогоріч програма містить низку урбаністичних заходів. Зокрема, серед них панельна дискусія, присвячена інклюзивному місту, – «Місто для всіх» від аналітичного центру CEDOS та правозахисної кампанії «Fight For Right». Тут говоритимуть про те, яким має бути сучасне місто, аби в ньому було комфортно, безпечно й зручно жити всім його мешканцям. Про візуальну екологію міста та мистецтво в публічному просторі говоритимуть під час події «Порожнечі публічних просторів» від самоорганізованої ініціативи «ДеНеДе». Поговоримо й про зелену трансформацію міст, зокрема в рамках круглого столу «Зелений низовий активізм», де своїм досвідом поділяться учасники та учасниці з різних регіонів країни.

 

Проблема зміни клімату найбільше асоціюється сьогодні із забрудненням довкілля та зникненням видів рослин та тварин, і соціальний аспект цього не настільки добре досліджений. Під час дискусії «Права людини та зміна клімату», організованої МБО «Екологія-Право-Людина», буде йтися про ризики для людини та загрози порушення прав людей унаслідок зміни клімату. Цей зв'язок не є для всіх очевидним, тому й виникають труднощі в закріпленні його на міжнародному чи національному рівні в офіційних документах й законах. Також визнання такого зв’язку надасть нові можливості для захисту прав людини через кліматичні угоди, механізми й, навпаки, – для збереження довкілля через інструменти та механізми захисту прав людини на різних рівнях.

 

Продовжуючи тему нинішнього Інстаграм-конкурсу «#ecooko», ми запрошуємо глядачів на дискусію з екоактивіст(к)ами, Instagram-блогеркою та кураторкою фотоконкурсу про те, як ми справді можемо впливати на довкілля й про те, як соціальні мережі можна використовувати для активізму.

 

А от зрозуміти, як функціонує сфера споживання і які її наслідки для навколишнього середовища, можна буде не тільки під час тематичної кінопрограми ПОКОЛІННЯ С., а й під час супровідних дускусій з екологинями. Запрошуємо на відкриту подію «Суспільство споживання і зміни клімату», яку організовуємо разом із представництвом фонду ім. Гайнріха Бьолля в Україні.

 

Звісно, під постійною увагою заходів RIGHTS NOW! – права людини. Цього року запрошуємо на дискусію «Думайдан-2017: гуртуймося біля шатра порозуміння». Мета проекту – з’ясувати причини непорозуміння між людьми з різних етнічних груп та культурним бекграундом у суспільстві України та пошук шляхів усунення таких причин. Про ксенофобію й проблеми, із якими стикається ромська спільнота, будемо говорити з представницями та представниками спільноти, кураторами «Думайдану» та представниками влади.

 

А також запрошуємо до зустрічі із журналістом Жаном-Полем Марі. Майстер-клас «Невидимі рани: війна і психічна травма» насамперед буде цікавий волонтерам, які працюють у гуманітарних місіях в АТО й людям, чиї близькі отримали ПТСР. Окрім того, до зустрічі приєднається Фархана Джавід, психологиня Міжнародного комітету Червоного Хреста, яка працює в прифронтовій зоні в Україні.

 

Детально з подіями можна ознайомитися за посиланням, вхід на всі заходи правозахисної програми вільний або за реєстрацією, зазначеною в описі події.

 

Підготувала Маріам Агамян

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024