Ліворадикальні угрупування в Афінах перешкоджають показам Docudays UA

16 травня 2016

13 травня проект «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» стартував в Афінах. У ніч перед відкриттям менеджери Exile Room, головної фестивальної локації у Греції, відмовилися проводити фестиваль на своїй території, злякавшись заклику радикальних угрупувань зібратися на мітинг протесту під стінами закладу. У екстреному порядку організатори заходу були змушені звернутися до Посольства України в Греції з проханням провести покази і дискусії у їхньому приміщенні. 

Увечері 13 травня паралельно з відкриттям, на якому був показаний фільм «Євромайдан. Чорновий монтаж», під стінами Exile Room усе ж таки зібрався мітинг за участі проросійських сил, які називають себе «грецькими антифашистами». Після мітингу колона молодиків рушила у бік галереї, де за тиждень мусила відкритися фотовиставка Олександра Глядєлова «Чуєш, брате?». Вони залякували власників галереї і звинувачували їх у підтримці українських нацистів.

 


Показ «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» у Посольстві України в Греції


Наразі місцеві радикальні джерела поширюють про проект «Побачити Україну» неправдиву інфомацію, перекручують факти і звинувачують у намаганні оббрехати жителів Криму і Донбасу. Хоча у програмі показів немає жодного фільму на подібну тему.

«На прикладі ініціативи Docudays UA з культурної дипломатії ми побачили, як ведеться інформаційна кампанія проти України і як важливо не піддаватися на провокації і не вірити, що греки ворожо ставляться до українців. Це не так. Проросійські сили зумисне створюють цей міф, намагаючись пересварити між собою два народи. Саме тому, незважаючи на труднощі ми провели першу частину фестивалю у Греції», - пояснює Ольга Бірзул, pr-менеджерка «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом».

 

Дискусія «Куди прямує Україна після Євромайдану» у Посольстві України в Греції


Протягом трьох днів глядачі в Афінах мали змогу подивитися фільми «Евромайдан. Чорновий монтаж», короткометражні фільми українських режисерів: «Медик іде останньою» Світлани Шимко та «Сери та сеньйори» Олександра Течинського. Крім того, відбулася дискусія «Куди прямує Україна після Євромайдану» за участі українсько-грецьких експертів: філософа Володимира Єрмоленка, журналістки Тетяни Огаркової, грецького професора з геостратегії Нікоса Лігероса та історика Міхаліса Варласа.

«Дискусія вразила, перш за все, зацікавленістю аудиторії. У людей було багато питань щодо стану справ в Україні, боротьби з корупцією, сили українського суспільства, а також російської агресії, причин анексії Криму та майбутнього Донбасу, - говорить Тетяна Огаркова (Український кризовий медіа центр, Громадське ТБ). - Ми говорили також про складнощі пояснення європейського вибору України в Греції - країні з потужними євроскептичними настроями». 

«Нам треба продовжувати робити все можливе для донесення інформації про Україну міжнародній аудиторії. Важливо говорити як про силу українського суспільства, про постання нової України, - так і про природу російської агресії, яка загрожує усьому світовому порядку», - наголошує Володимир Єрмоленко (Інтерньюз-Україна, Громадське ТБ).  

 


Показ «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом» у Посольстві України в Греції


Команда фестивалю щиро вдячна за допомогу Асоціації української діаспори «Українсько-грецька думка» в організації показів «Побачити Україну: Docudays UA мандрує світом», а також Посольству України, яке надало місце для проведення подій. Наразі команда «Побачити Україну» призупиняє другу частину проекту, заплановану на 26-28 травня, з метою пошуку безпечних локацій.

Стежте за новинами проекту на сайті www.seeukraine.org

 

Фото: Джон Карадiмас та Ольга Бірзул

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль докум…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA в тому, що це фестиваль документального кіно, про який ніколи не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Каталог української документалістики
Новини
07 лютого 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024
Конкурс на послуги з координування кінопрограм
Новини
18 січня 2024