У Кременчуку зірвали показ фільму про Марш рівності

10 листопада 2016

4 листопада в Кіноклубі Docudays UA у «Просторі Ідей» був зірваний показ документального фільму «Марш діалогу».

 

У п'ятницю в офісі громадської організації «Кременчуцький інформаційно-просвітницький центр «Європейський клуб», що називається «Простір Ідей», мав відбутися показ фільму української режисерки Оксани Піддубної «Марш діалогу» та його обговорення з глядачами. Але, за словами організаторів події, напередодні показу їм зателефонували й попередили, що хлопці з ЦК «Азов» збираються перешкодити показові.


«Ми не вперше збиралися показувати кіно на тему ЛГБТКІ. Ми дивилися й сербську стрічку «Парад», і «Гордість», і «Діти-404». Торік у нас на Мандрівному фестивалі Docudays UA була фотовиставка про рідних і близьких «Наші рідні», приїжджала представниця Батьківської ініціативи «ТЕРГО» Олена Глоба, «живою книгою» в «Живій бібліотеці» був трансгендерний чоловік MtF. І ніколи в нас не було такого», – розповідає Альона Глазкова, керівниця Кіноклубу Docudays UA у «Просторі Ідей» та регіональна координаторка Мандрівного фестивалю в місті Кременчук.

 

«За десять хвилин до початку в приміщення ввійшли молодики, які поводилися зухвало, відмовлялися зняти верхній одяг, порпалися в речах і заявляли, що не дозволять дивитися фільм. Я одразу вийшла на вулицю, щоб викликати поліцію. Коли повернулася в приміщення, розмова вже перейшла на крик, «гості» розмовляли матом і погрожували розгромити офіс. Деякі погрози та їхні дії мені вдалося зафіксувати на відео», – описує ситуацію Світлана Овчаренко, співзасновниця центру «Європейський клуб».

 

Фото надане Альоною Глазковою

 

«Коли прибув поліцейський патруль, нападники негайно відкрили обличчя й вийшли з приміщення. Патрульні поговорили з ними й повідомили: «гості» сказали, що прийшли на відкритий захід, нічого протизаконного не роблять, а просто мають іншу позицію. Пославшись на зайнятість, патрульні поїхали, запропонувавши звертатися знову в разі потреби, а частина «гостей» повернулася. Покричавши ще трохи й пообіцявши навідуватися щоразу, коли відбуватимуться подібні заходи, вони взяли із собою прапор ЛГБТ-спільноти, який був в офісі. Пізніше на сторінці в соцмережах одного з нападників з’явилося фото, де він та ще кілька людей із заретушованими обличчями стоять на нашому прапорі. Під фото є підпис: «Ні ліберастії, ні лгбт! Здорова сім’я, здорова нація!». Зараз доступ до цієї сторінки заблоковано», – розповідає Світлана Овчаренко.

 

Прінт-скрін Instagramу молодого чоловіка, переписку з яким в соцмережах Світлана Овчаренко виклала на своїй сторінці у Facebook. Фото надане Альоною Глазковою

 

«Ми вирішили підготуватися до старту Мандрівного в нас у клубі (ми собі запланували його відкривати стрічкою «Звіть мене Маріанною») і показати стрічку про Парад гідності в Києві. І вся ця історія витягла на світло дуже різні реакції. Ми сьогодні (7 листопада – ред.) написали заяву в поліцію. Поліція попросила вибачення, керівник поліції дав свій номер телефону й сказав: телефонуйте мені і вдень і вночі», – додає Альона Глазкова.

 

«Від цьогорічного Маршу рівності минуло більше ніж півроку. Він був не про права геїв, лесбійок чи трансгендерних людей. Він був про те, що почуття безпеки для всіх людей – необхідний чинник розвитку суспільства й країни. Які надцінності прагнуть «захистити» нападники? Від кого? Кому насправді заважають фільми про права людей? Вважаю, що агресивні дії людей у публічному просторі повинні розглядатися поліцією й бути кваліфіковані відповідно – наприклад, як злочини на ґрунті ненависті або як тероризм. І відповідальність за такі дії мусить бути пропорційною заподіяній шкоді та суспільному резонансу» – каже Анна Шаригіна, директорка Міжнародного форуму ЛГБТ «КиївПрайд2016».

 

На думку Володимира Яворського, – правозахисника та члена оргкомітету Docudays UA, – такі дії правих радикалів абсолютно незаконні та порушують свободу слова й вираження поглядів.

 

«В Україні це не перший зірваний показ. Однак традиційно поліція ніяк не реагує на подібне беззаконня. Мені не відомий жодний приклад покарання винних осіб. Хоча це безпосередній обов'язок поліції. Це сприяє поширенню подібних випадків, що є очевидно негативним для прав людини та демократії. Загалом, це показує, що наше суспільство ще далеке від демократії, постійно за допомогою сили одні хочуть примусити щось робити чи не робити інших. У таких умовах, де є залякування, про свободу в країні не можна говорити. Й оскільки це аж ніяк не перший випадок, то видається, що поліція повинна розглянути свою бездіяльність на центральному рівні», – додає Володимир Яворський.

 

На світлині - кадр з фільму Оксани Піддубної «Марш діалогу»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024