Фокус на ідею – перший тренінг DocWorks

22 червня 2016

Як і чому вчить нова міжнародна програма для документалістів? Про перший семінар DocWorks: UA/UK у Шеффілді, започаткований спільно з Британською Радою в Україні, Sheffield Doc/Fest та Docudays UA, розповідають її учасники, ментори та куратори.

 

У перші дні червня перед фестивалем Sheffield Doc/Fest по три команди кінематографістів з України й Британії взяли участь у воркшопі DocWorks: UA/UK. Шість досвідчених українських та європейських режисерів, продюсерів та дистриб'юторів стали менторами молодих кінематографістів, аби допомогти збудувати історію майбутнього фільму.

 

Протягом трьох днів учасники слухали майстер-класи: починаючи з презентації класика неігрового кіно Аудрюса Стоніса й закінчуюючи воркшопом Андре Зінгера, продюсера видатних документальних фільмів «Акт убивства» та «Погляд Тиші» Джошуа Оппенгаймера.

 

Дар'я Бассель

координаторка програми DocWorks: UA/UK в Україні

 

Щодня команди презентували в тій чи тій формі свій проект. Власне, із цього й почався воркшоп: потрібно було представити себе й свою ідею колегам. Особисто мене дуже порадували українські учасники. Теми, які вони розробляють, незвичні для українського кіно. І тим цікавіше побачити, як автори до них підступляться та як їх реалізують. Після воркшопу всі учасники занурилися з головою у фестивальне життя: фільми, зустрічі, майстер-класи, вечірки. Ми встигли побувати всюди: від гей-клубу до невеликого букіністичного магазину, якого, напевно, у наступному році вже не буде, оскільки будівлю збираються зносити, незважаючи на численні підписи під петиціями. Зараз учасники продовжують спілкування з менторами онлайн і далі розробляють свої проекти. Наступного разу вони зустрінуться на Docudays UA-2017, де їх чекає ще один воркшоп і вже «дорослий» пітчинг, у результаті якого кращий проект отримає 2500 фунтів на подальший розвиток проекту.

 

Тренінг відбувався у приміщенні Channing Hall

 

Оксана Казьміна

режисер проекту «UNDERWATER»

 

DocWorks – це й цінний досвід спілкування з професіоналами-менторами, від яких проект «UNDERWATER» отримав слушний фідбек і не менш цінний досвід спілкування з іншими учасниками воркшопу. Також на окрему увагу заслуговує швидкий, але ефективний майстер-клас з пітчингу, який особисто для мене був перлиною всього триденного тренінгу!

 

Оксана Казьміна презентує ідею свого фільму

 

Олексій Радинський

режисер проекту «Великий прискорювач»

 

Андре Зінгер – наш ментор на проекті, який, з огляду на все, розуміє наш майбутній документальний фільм краще, ніж ми самі. Що, загалом, не дивно. Андре Зінгер – продюсер Вернера Херцога, Джошуа Оппенгаймера й голова Королівського антропологічного товариства. Це один і той самий чоловік. І ця людина є нашим тьютором. Мабуть, він і став головним враженням від воркшопу DocWorks у Шеффілді.

 

Олексій Радинський разом з Любою Кнорозок презентують свій проект

 

Едвард Ковлі

режисер проекту «Вірність проти правди в Україні»

 

Я не знав, чого очікувати, коли їхав у Шеффілд, хоча в мене були туманні підозри, що нашій ідеї відстежування дедалі запеклішої боротьби Міхеіла Саакашвілі з одеськими корупціонерами насправді бракує життєвості. Обидва наші ментори, Андрій та Боріс, і також один з тьюторів погодилися зі мною. Вони допомогли сформувати загальну ідею – робити фільм про корупцію в Україні треба на більш реалістичному підґрунті. До того ж не менш корисним було бачити ідеї інших команд і те, як вони пітчингували.

 

Боріс Мітіч розповідає про свій досвід документалістики

 

Боріс Мітіч

режисер-документаліст, ментор програми DocWorks: UA/UK

 

Серед проектів були й роботи з наївними ідеями, і такі, які вражали та були багатообіцяльними, що загалом може бути симптоматичним для швидко зорганізованих подій. Мені, певною мірою, бракувало чіткішої програми, включаючи ґрунтовний аналіз проектів індивідуально й у групах, щодо драматургії й продюсування. Але всі учасники чудові й натхненні, і воркшоп буде продовжено онлайн аж до фестивалю Docudays UA в Києві наступного року, а тому ще є вдосталь часу для того, щоби підтягнути й допрацювати проекти.

 

Юрій Шилов та Сашко Чубко розповідають про свою ідею фільму


Вікі Торнтон та Маріон Ґут

режисерка та продюсерка проекту «(Н)ОСТАЛЬГІЯ: Принади руїн»

 

У Шеффілді ми пітчингували наш фільм уперше для українських колег, і це, безперечно, збагатило наш досвід. Адже відчувалося, що атмосфера воркшопів ідеально створена для дискусій. Наші ментори були досвідченими і, що важливо, надихали нас на нові думки. Зараз, протягом цих дев'яти місяців менторської програми, будемо думати, як запропонувати найкращий з можливих пітчингів!

 

Юля Сердюкова проводить майстер-клас для учасників тренінгу

 

Юля Сердюкова

продюсер, фотограф, ментор програми DocWorks: UA/UK

 

Я завжди підозріло ставилася до різноманітних освітніх програм «з обміну досвіду». Перший етап Docworks UA/UK переконав мене, що в них є великий сенс – це славнозвісний «чарівний пЕндЕль», який отримують усі учасники в процесі незалежно від результату. Свій заряд натхнення в Шеффілді отримала і я, хоч і була цього разу з іншого боку барикади – серед тих, хто ділиться досвідом більше, аніж отримує. Проте це завжди двосторонній процес. Виявляється, коли пітчингують твої «підопічні», за столом «decision makers» хвилюєшся не меше, аніж вони там, «на сцені». Щодо самих проектів скажу одне: більше половини фільмів, презентованих учасниками воркшопу на етапі ідеї, уже хочеться подивитися на великому екрані.

 

Учасники, координатори та ментори DocWorks: UA/UK у Шеффілді

 

Світлини - Дар'ї Бассель

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024