Найкращі документальні фільми року прямують на південь України

15 серпня 2016

Укінці серпня в Одесі та Херсоні покажуть найкращі документальні фільми року – DOCU/ХІТ. Це чотири хіти цьогорічного Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA. Фільми розповідають про пастора з Маріуполя, засновників Ґрінпіс, шерифів з українського села Cтара Збур’ївка та примарну Північну Корею.

 

На початку літа покази з аншлагами відбулися в п'яти містах України й тепер, у серпні, вийдуть у прокат в Одесі та Херсоні.

 

Показ фільму «У променях сонця» Віталія Манського у кінотеатрі «Жовтень» в Києві (Фото Наталки Дяченко)


«Документальне кіно стає все більш глядацьким. До нього вже не ставляться лишень як до фіксації подій чи до «голів, які щось там говорять». Глядач на свій подив виявляє, що документальний фільм може бути жанровим, авторським, художнім, – зазначає Катя Лачіна, координаторка проекту DOCU/ХІТ. – Покази, які відбулися в Києві, Харкові, Львові, Дніпропетровську та Маріуполі, показали, що аудиторія підтримала нашу ініціативу й по-справжньому відгукнулася на реальні історії про людей, які є агентами змін. Адже ці фільми про те, що життя змінюється тут і зараз, що кожен з нас здатен на такі зміни в будь-яких масштабах – починаючи із себе й закінчуючи всією планетою. Головне – уміти співпереживати й бачити трохи більше».

 

В Одесі фільми можна буде побачити з 20-го по 23-тє серпня в «Зеленому театрі» (Парк ім. Т. Шевченка), а з 25-го по 28-ме – у Вітальні Hub (вул. Грецька, 1а). У Херсоні покази пройдуть з 25-го по 28-е серпня у Мультиплексі ТРЦ «Фабрика» (вул. Залаегерсег, 18).

 

Головний герой фільму «Майже святий» Стіва Гувера, Геннадій Мохненко, на обговоренні у кінотеатрі «Пермога» у Маріуполі (Фото Галини Балабанової)


Це чотири документальні стрічки: «Майже святий» Стіва Гувера, «Як змінити світ» Джеррі Ротвелла, «Українські шерифи» Романа Бондарчука та «У променях сонця» Віталія Манського.

 

DOCU/ХІТ – новий фестивальний проект, який згодом планує стати повноцінним прокатом документального кіно в Україні.

 

В Одесі покази стартують фільмом «У променях сонця» Віталія Манського. Для того, щоб знімати в одній з найзакритіших країн світу – Північній Кореї, режисер погодився фільмувати за наперед написаним сценарієм про життя восьмирічної школярки в Пхеньяні. Утім місцеві партійні робітники навіть не могли уявити, яку «послугу» зробили Манському.

 

А у Херсоні DOCU/ХІТ відкриється фільмом «Українські шерифи» Романа Бондарчука. Історія про героїв з Херсонщини – призер найбільшого фестивалю неігрового кіно в Європі IDFA. Це фільм про самоорганізацію громади в складний для країни час. Двоє шерифів зі Старої Збур’ївки, не чекаючи приїзду міліції чи інших служб порятунку, допомагають односельцям вирішувати будь-які проблеми. Одразу після показу стрічки глядачі матимуть можливість поспілкуватися з героями фільму.

 

Показ та обговорення фільму «Українські шерифи» Романа Бондарчука у кінотеатрі «Жовтень» в Києві (Фото Наталки Дяченко)


Не менш захопливий і відвертий «Як змінити світ» Джеррі Ротвела — ще один хіт цієї добірки. Фільм розповість про ініціативу, що народилася силами кількох ентузіастів. 1971 року компанія друзів попливла до зони ядерних випробувань: їхній протест сколихнув світ, започаткувавши Ґрінпіс та визначивши сучасний рух зелених.

 

А от «Майже святий» Стіва Гувера стане для глядача справжнім трилером про український Маріуполь, який продюсував найзагадковіший голлівудський режисер Терренс Малік. Головний герой – священик і місцевий авторитет Геннадій Мохненко – зробив собі ім’я, силоміць забираючи бездомних дітей-наркоманів з вулиць міста. Та із часом домівка для безхатченків перетворилася на Республіку Пілігрим, яка живе за власними законами.

 

Детальний розклад показів у Одесі та Херсоні дивіться на сайті docuhit.org.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024