DOCU/ХІТ в українських кінотеатрах

29 квітня 2016

Протягом літа Docudays UA покаже в українських кінотеатрах хіти цьогорічного фестивалю. Їхні герої – звичайні люди, які прагнуть змін. Ці фільми – ілюстрація того, на що здатен їхній «внутрішній двигун», і черговий доказ того, що наш світ тримається на людях, яким не байдуже. Чотири історії розкажуть про пастора з Маріуполя, засновників Ґрінпіс, шерифів з українського села Cтара Збур'євка та примарну Північну Корею.

 

DOCU/ХІТ – це новий фестивальний проект, який згодом планує стати повноцінним прокатом документального кіно в Україні.

 

«Увесь час існування Docudays UA глядачі запитують, де й коли можливо переглянути фільми програми ще раз. Що робити, якщо хочеться поділитися з друзями, піти в кіно з родиною на мудрий і глибокий фільм. Цьогоріч ми пішли назустріч нашим глядачам: запускаємо фестивальний прокат DOCU/ХІТ і відтепер будемо показувати документальні фільми в кінотеатрах країни. Усі ці історії улюбленці фестивалів, визнані професіоналами й глядачами», розповідає піар-директорка Docudays UA Дар'я Аверченко.

 

 

В українських містах покажуть чотири фільми, що стали аншлаговими на нинішньому Docudays UA. Це «У променях сонця» Віталія Манського, «Українські шерифи» Романа Бондарчука, «Майже святий» Стіва Гувера і «Як змінити світ» Джеррі Ротвела.

 

І хоча креативна документалістика нині стає глядацькими хітами, поза фестивалем у нас фактично немає будь-якої дистриб'юції доку: режисери можуть розраховувати на показ фільму один-два рази на рік.

 

«З'являється фільм про боксера Кличка чи про співака Вакарчука, його прокатують. А постійної можливості сходити на вихідних на документальний фільм у кінотеатр не існує. Українські телеканали їх теж не показують, уважаючи, що глядач до неігрового кіно не доріс. Але це помилково, озираючись на досвід Docudays UA. Я впевнений, що треба використовувати всі можливості для показів, щоб зацікавити цим жанром. Чим більше ставатиме глядачів, тим більше нових фільмів буде з'являтися», говорить режисер фільму «Українські шерифи» Роман Бондарчук.

 

Його фільм також можна буде побачити в кінотеатрах. Це історія про самоорганізацію громади в складний для країни час. Двоє шерифів зі Старої Збур’ївки, не чекаючи приїзду міліції чи інших служб порятунку, допомагають односельцям з вирішенням будь-яких проблем. Стрічка здобула одну з найпрестижніших нагород – спеціальний приз журі знаного кінофоруму Європи IDFA.

 

На фільм-відкриття фестивалю «У променях сонця» Віталія Манського два дні тягнулися довжелезні черги. Для того, щоб знімати в одній з найзакритіших країн світу Північній Кореї, режисер згодився фільмувати за наперед написаним сценарієм про життя восьмирічної школярки в Пхеньяні. Утім місцеві партійні робітники навіть не могли уявити, яку «послугу» зробили Манському.

 

Захопливий і відвертий «Як змінити світ» розповідає про ініціативу, що народилася силами кількох ентузіастів. 1971 року компанія друзів попливла до зони ядерних випробувань: їхній протест сколихнув світ, започаткувавши Ґрінпіс та визначивши сучасний рух зелених.

 

А от «Майже святий» – це справжній трилер. Головний герой – священик і місцевий авторитет з Маріуполя Геннадій Мохненко – зробив собі ім’я, силоміць забираючи бездомних дітей-наркоманів з вулиць міста. Та із часом домівка для безхатченків перетворилася на Республіку Пілігрим, яка живе за власними законами.

 

З 2 по 16 червня DOCU/ХІТ у компанії з режисерами та героями фільмів відвідає Київ, Львів, Харків, Дніпропетровськ та Маріуполь. З 22 по 29 серпня покази відбудуться в Одесі та з 25 по 28 серпня в Херсоні.

 

Київ, кінотеатр «Жовтень» (вул. Костянтинівська, 26), 2-15 червня

Львів, Палац Мистецтв (вул. Коперника, 17), 7-12 червня

Харків, кінотеатр «8 1/2» (вул. Донець-Захаржевського, 6/8), 2-8 червня

Дніпропетровськ, кінотеатр «Правда кіно» (пр-т Газети «Правда», 86), 2-8 червня

Маріуполь, кінотеатр «Перемога» (пр-т Леніна, 34), 2-8 червня

Одеса, Зелений театр (Парк ім Т. Г. Шевченка), 22-25 серпня; Вітальня Hub Odessa (вул. Грецька 1а), 26-29 серпня

 

 

Детальний розклад показів дивіться на сайті проекту docuhit.org.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024