Ведмедики в кожному з нас

01 березня 2016

Про символ фестивалю

 

«Олімпійський ведмедик», символ Олімпіади-1980 – одного з найрадісніших епізодів у житті Радянського Союзу. «Ведмедики» досі стоять по всій Україні – при в’їзді до Києва, у парках, на вулицях…

 

Ці усміхнені ведмедики міцно закріпили у наших головах і кодах ілюзію благополуччя, засновану на подвійній моралі.

 

Ці ведмедики у кожному з нас – вони з легкістю роблять те, проти чого ми боремося: дають хабарі, «вирішують справи», вихваляють радянські порядки, де наче була стабільність і впевненість у завтрашньому дні.

 

Ці ведмедики – українські виборці, м'які й пухнасті, із винуватими посмішками йдуть голосувати за світле майбутнє і… дорогою продають голос. Або щиро обирають тих, хто вже не раз одурив.

 

Ми зробили «олімпійських ведмедиків» символом фестивалю Docudays UA-2016, щоб вони допомогли нам пробитися крізь політичний гіпноз та ілюзії, що всі наші проблеми хтось має вирішити за нас.

 

Наші ведмедики порожні всередині й мають нарешті стати символом прощання з минулим, в яке нас намагається знову затягти сусідня агонізуюча імперія. Щоб наше життя заповнила нова, відповідальна робота – створення власних символів і кодів, заснованих на наших цінностях.

 

Про концепцію фестивалю

 

Ми обрали тему КРІЗЬ ІЛЮЗІЇ тому, що у нас є відчуття, ніби зараз увесь світ продирається крізь ілюзії до якогось нового цивілізаційного устрою. Сьогодні країни й народи прощаються з багатьма своїми ілюзіями.

 

Рушиться ілюзія про стабільність того світовлаштування, про яке разом домовилися сильні демократичні країни. Розвіялася ілюзія всього світу про слабкість України й нездатність українців до самоорганізації. Розвіялися ілюзії українців щодо сподівань на міжнародні інституції в системі ООН, створені для забезпечення світового порядку без війни й агресії, для захисту прав людини.

 

Європа й Америка прощаються з ілюзією про гарантований універсалізм цінностей демократії і прав людини для усього світу. Також Європа й Америка прощаються з ілюзією про те, що з імперською Росією можна домовитися в логіці співпраці.

 

Сьогодні для усього світу, як ніколи, стала актуальною проблема міграції. Чи справджуються сподівання тих, хто втікає від воєн і шукає порятунку в Європі? Чи витримає Євросоюз випробування міграцією, чи збереже свою головну цінність – пріоритет дотримання прав людини? Чи сучасна міграція з Азії –  це тільки наслідок воєнних конфліктів? Чи це ще й результат глобальних економічних і політичних процесів, у яких інтереси транснаціональних корпорацій і права людини не співпадають?

 

В Україні до зовнішньої додалася ще й внутрішня міграція. В українському суспільстві з’явилася нова категорія людей – переселенці. Але досі немає державної програми щодо інтеграції переселенців з місцевим населенням. Влада перебуває в ілюзії, що люди самі впораються. Переселенці живуть в ілюзіях, що скоро зможуть повернутися додому і до того порядку життя, який був до війни. Тим часом у нетрях міграційних процесів наростають проблеми: від соціальної апатії до агресивної ксенофобії й шовінізму.

 

Як усі ці процеси вплинуть на наше майбутнє?

 

Герої українського Майдану – як і всі революціонери в усі часи – сподіваються на швидкі зміни в країні. Але люстрації досі не сталося, вбивці Небесної сотні не покарані, а на виборах у місцеві ради 25 жовтня стався реванш корупціонерів від минулої влади, проти яких 2 роки тому повстала Україна. Революціонери все голосніше говорять про третій Майдан, та чи вирішить він проблеми України, чи це ще одна ілюзія?

 

Водночас постає фундаментальне питання: чи не час і владі, й суспільству позбавитися ілюзії, що країну можна реформувати без змін базових відносин у сфері праці й власності – в інтересах усього суспільства? Мабуть, цей шлях крізь колючі зарості олігархічного режиму буде головним екзаменом на нашу громадянську зрілість і закладе основи для справжньої демократії та захищеності прав людини.

 

Ми пропонуємо під час цьогорічного фестивалю разом з режисерами, правозахисниками, експертами з прав людини з різних країн, представниками української влади та революціонерами Майдану здійснити інтелектуальний прорив КРІЗЬ ІЛЮЗІЇ. Приєднуйтесь! 

 

Оргкомітет фестивалю

 



21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024