DocWorks: вихід на орбіту кіноіндустрії

21 квітня 2016

Де документалістам-початківцям шукати підтримки? І хто й чому із зіркових режисерів та продюсерів допомагатиме розвинути їхні ідеї документальних фільмів? Ці проблемні для України питання мають змогу вирішити куратори нового проекту для молодих режисерів DocWorks: UA/UK. 25 квітня – останній день, коли можна встигнути подати заявку на участь.

 

Одна з його кураторок Анна Паркер переконана, що подібні тренінги – найдієвіший спосіб збудувати історію свого фільму й зрозуміти, що таке справжня індустрія кіно.

 

Останні сім років Анна Паркер працює на британському кінофестивалі Sheffield Doc/Fest і опікується спеціальними можливостями для фільмейкерів. Такими як MeetMarket, Alternate Realities Market, Sales Sunday та інші.

 

Анну Паркер ми розпитали, як знадобиться українським документалістам цей проект.

 

Програма вже була реалізована в рамках співпраці Sheffield Doc/Fest і мексиканських фестивалів Ambulante і DocsDF. Якою була головна мета створення цього проекту спочатку в Мексиці, а тепер в Україні?

 

Учитися та працювати разом з новими людьми – потужна річ. І Doc/Fest проводимо саме для того, щоб зібрати міжнародну спільноту для бізнесу, співробітництва й натхнення. А саме сприяти співпраці між режисерами з Великобританії та інших країн.

 

А як зокрема це відбувається в Британії? І які можливості молоді документалісти мають у Європі? Де вони можуть удосконалити свої документальні проекти?

 

Наприклад, участь у Doc/Fest – хороший початок! Кожного червня документальна спільнота збирається на Doc/Fest, щоб поговорити про тренди в індустрії й зустріти потенційних бізнес-партнерів. Це місце, де зсуваються рівні. Перепустка на фестиваль дає вам право ходити всюди. Тут немає ексклюзивних чи таємних вечірок: усі відвідують усе разом. Також є кілька річних тренувальних програм для документалістів, де вони можуть покращити свої навички. І за подібними схемами працюють тренінги в інших країнах Європи.

 

А які саме проблеми «ментори в документальній індустрії» можуть допомогти вирішити молодим режисерам на подібних тренінгах?

 

Іноді потрібна допомога, щоб спрямувати історію в правильне русло. Можна мати ідеї та доступ до історії, але не мати впевненості щодо того, як її подати та виробити. Ментори програми DocWorks можуть допомогти як з наративом, так і зі стратегією поширення фільму. Також привнести більшу «міжнародну картину», говорячи термінами міжнародного документального ринку.

 

 

Якщо мовити про досвід DocWorks у Мексиці, то які проблеми й теми хвилювали молодих документалістів понад усе? Можна сказати, що такі самі питання турбуватимуть і українських режисерів?

 

Запитання дуже залежать від проекту. Загалом часто запитують про етику, якщо головний герой проблематичний; запитують про наративну арку, адже навіть у документальній історії має бути початок, середина та кінець; запитують, де будуть показувати цю стрічку й для якої вона аудиторії. Також дуже важливе запитання, яке режисерам варто ставити на самому початку, – чи це фестивальний фільм, що будуть показувати в кінотеатрі? Чи якщо він для телебачення – яка компанія та яка країна проспонсорує його? Або коли це стрічка для онлайн-аудиторії – чи повинні там бути імерсивні або крос-платформенні елементи?

 

А на яких проблемних «лакунах» у документальних проектах загалом ви хочете зосередитися в цій програмі?

 

Ми хочемо наголосити на історії, героях та стратегії поширення. Коли режисери роблять перші кроки в індустрії повнометражної документалістики, у них може взагалі не бути уявлення, над чим потрібно працювати для того, щоб проект можна було представити. Прагнемо втілити ідеї в реальність та винести їх на ринок. Кульмінація курсу – це винесення їхніх ідей у площину індустрії. І підготувати їх до довготривалої кар`єри в документальній індустрії.

 

Тож які історії про Україну, на вашу думку, справді можуть зацікавити глядачів за межами України?

 

Звісно, політична ситуація в Україні цікава, але насправді питання про захопливі історії – це питання до самих українських документалістів. Я б хотіла, щоб люди прийшли на цю програму із чимось справжнім, з історіями з реального життя, з людською душею. Це не можуть бути історії ніби для сюжету новин. Документальні фільми повинні відкривати нове на те, що люди відчувають і як думають.

 

Нова програма для документалістів-початківців DocWorks: UA/UK започаткована Британською Радою в Україні, Sheffield Doc/Fest та Docudays UA. Деталі – за посиланням.

 

Фото з презентації проекту під час Docudays UA-2016, автор світлин Сергій Хандусенко

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024