Docudays UA-2015 презентує позаконкурсну програму

04 березня 2015

Позаконкурсна програма 12-го Docudays UA – це десять тематичних добірок, присвячених як сусіднім державам та їх післякризовим реаліям, так і далеким країнам, де документалістика може дозволити собі бути аполітичною. Крім того, це абсолютнo нова для українського глядача добірка дитячої документалістики, та спеціальна програма про проблему енергозалежності України. 35 годин першокласного документального кіно, де представлені переможці наймасштабніших фестивалів світу. А ще – дискусії з експертами, пошук істини та заглиблення в актуальні проблеми, про які не можна мовчати.


Аби не розгубитися в розмаїтті позаконкурсної програми, яку цілий рік натхненно готувала команда Docudays UA, пропонуємо короткий гід по всіх добірках.

 

ПРОПАГАНДА

Головна тема фестивалю і центральна позаконкурсна програма. Пропаганди неможливо уникнути, її не можна знищити. Вона існує століттями й очевидно дедалі набуватиме значення в нашому житті. Тому важливо правильно на неї реагувати, вміти її аналізувати, знати, як їй протистояти та як використовувати її заради просування базових цінностей демократії: прав людини, свободи та справедливості. Разом із режисерами з Естонії, Данії та Франції ми шукатимемо підказки у документальному кіно. До речі, серед фільмів – багаторазовий призер і абсолютний фаворит міжнародної критики «Погляд тиші» Джошуа Оппенгаймера.

 

DOCU/ДІТИ

Уперше в Україні Docudays UA презентує добірку для юних глядачів. Герої історій – це діти та підлітки, які стикаються з дорослими проблемами та вчаться їх долати. У програмі представлено сім картин, серед яких як анімація, так і короткометражні документальні стрічки. Між іншим, один із фільмів програми – «Джованні та балет на воді» – нещодавно отримав приз на Берлінському кінофестивалі. Усі стрічки демонструватимуться з українським озвученням.

 

DOCU/ЕНЕРГІЯ

Залежно від того, чи зуміємо ми відрізнити добро від зла, популізм від вдалого управління, фальшиві обіцянки від справжніх рішень, Україна програє або переможе у своїй черговій внутрішній війні – за енергетичну стабільність, витривалість та незалежність. Ця програма висвітлить три погляди на права людей і природи, випробування та можливості людей в умовах війни з жадібними енергетичними корпораціями та власними споживацькими звичками.

 

DOCU/УКРАЇНА

Це найсвіжіші стрічки від вітчизняних авторів, а також українська прем’єра фільму-есею «Вагріч і чорний квадрат» про відомого художника-концептуаліста Вагріча Бахчаняна від українсько-американського режисера Андрія Загданського.

 

DOCU/ХІТИ

Традиційно найбільша програма фестивалю. П’ять виняткових фільмів фестивальних улюбленців, серед яких відзначений Оскаром «Citizenfour: історія Едварда Сноудена». Ми добирали цю програму ретельно, звіряючись зі стрічкою новин, аби після перегляду говорити про найактуальніші події у світі. 

 

DOCU/ART

Добірка фільмів, яка раніше розповідала про активістів творчих професій, цього року дещо абстрагується від політики. Мета програми – зазирнути у суть мистецтва, а саме – у його маніпулятивний потенціал. Невміння і небажання розгледіти гачки, які розставляють художники у своїх творах, нерідко призводять до підміни смислів й ідеологічної фальсифікації. На прикладі трьох фільмів ми пропонуємо зрозуміти, як художні образи впливають на людину, трансформують її сприйняття та об’єктивну дійсність загалом.

 

ДОКУМЕНТАЛЬНИЙ ФЕСТИВАЛЬ TEMPO ПРЕЗЕНТУЄ

Кожного року Docudays UA знайомить вітчизняну аудиторію зі своїми колегами із закордону. Цього разу у фокусі Швеція. Тамтешній фестиваль документального кіно Tempo, окрім документалістики, концентрується на фотографії, радіо та експериментальних проектах. Програму найкращих фільмів Tempo презентуватиме програмна директорка шведського фестивалю – Мелісса Ліндґрен. Добірка  обов’язково здивує глядачів своїм креативним підходом до жанру документалістики.

 

ЕКС-ЮГОСЛАВІЯ: ПРИМИРЕННЯ

24 роки тому почався розпад Соціалістичної Югославії. Що в результаті? Чотири війни, два великих збройних конфлікти, 140 тисяч смертей, 4 мільйони вимушених переселенців, етнічні чистки, численні злочини проти людства. Для України це питання звучить як ніколи актуально. Пропонована програма цікава насамперед тим, що ані ідеалізує, ані затемнює ситуацію в регіоні колишньої Югославії, а багатогранно її висвітлює. Теми стрічок не залишать глядачів байдужими: від «кухні» мирних переговорів, до повсякденного життя у постконфліктному місті та зустрічі колишніх ворогів.

 

ЕФЕКТ ГРУЗІЇ (спільно з CineDOC-Tbilisi)

Три фільми про Грузію, в яких усе зрозуміле і близьке нам, українцям. Ідоли радянської епохи, що немов зомбі повстають із мертвих. Відірваність влади та її реформ від реальних потреб народу. Важка сторінка в історії Грузії – «незалежна» Абхазія, що живе під вагою вічного старшого брата. Програму представлятиме Ілєана Станчулєску та Арчіл Хетаґурі, організатори Міжнародного фестивалю документального кіно CineDOC-Tbilisi.

 

CПЕЦІАЛЬНИЙ ПОКАЗ від Cinema Politica

Cinema Politica – це організація, що протягом останніх дванадцяти років влаштовує щотижневі покази незалежного політичного документального кіно при Університеті Конкордія у Монреалі. Започаткована в університетському кампусі, сьогодні Cinema Politica налічує сімдесят дочірніх центрів у Канаді та Європі. Показ представлятиме Езра Вінтон, програмний директор та співзасновник цієї організації.

 

На фото: кадр з фільму «Джованні та балет на воді» Астрід Буссінк (програма DOCU/ДІТИ)

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024