«ЕФЕКТ ГРУЗІЇ»: Сталін, доміно та англійська мова

17 березня 2015

Після призначення Михаїла Саакашвілі радником президента Петра Порошенка, дружба Грузії й України набула політичних конотацій, а позаконкурсна програма Docudays UA «Ефект Грузії», що розповідає про сьогоднішні реалії цієї країни, перейшла до розряду обов’язкових для перегляду.


Утім, історія програми «Ефект Грузії» почалася ще в жовтні 2014 року, коли організатори Міжнародного фестивалю документального кіно CineDoc-Тbilisi вирішили висловити свою підтримку змінам у нашій країні й підготували програму «Українські голоси». Крім цього, Дар'ю Бассель, програмного координатора Docudays UA, запросили до Тбілісі як члена журі. Знайомлячись із конкурсними роботами, вона принагідно відібрала на CineDoc-Тbilisi вершки грузинської документалістики, з яких і була сформована програма «Ефект Грузії».

 

«Якого ефекту ми очікували від фільмів про Грузію? Ми піддалися загальній ейфорії – Грузія захоплювала. Прагнення держави до європеїзації, її успіхи на цьому шляху викликали захват і бажання наслідувати. Але в процесі пошуку фільмів ми виявили, що болючих питань у Грузії анітрохи не менше, ніж у нас», – ділиться своїми враженнями Дар'я.

 

До добірки «Ефект Грузії» увійшли три фільми, які розповідають про те, чого ніколи не пишуть у пафосних статтях про легендарну гостинність і вічну красу Кавказьких гір. Наприклад, не пишуть, що поки в Україні триває «ленінопад», у невеликому грузинському селі вирують страсті по Сталіну. Місцевий жіночий монастир хоче зайняти громадський двір. Це означає, що потрібно прибрати пам'ятник вождю давно зниклої імперії, який там припадає пилом. І ось, здавалося б, забутий Коба повертається із небуття. Пам'ятник знову знаходить давно відпалу руку, а сільські бабусі зі захватом згадують, як були молоді й закохані у вождя. Про те, чим загрожує минуле, оздоблене яскравими барвами пропагандистських міфів, розповідає фільм «Володар» Шалві Шенґелі.

 

Свою увагу на сучасну грузинську провінцію звернули також режисери Ніно Орджонікідзе і Вано Арсенішвілі у стрічці «Викладач англійської». Під приціл їхнього об'єктива потрапила «лінгвістична революція», ініційована урядом Грузії. Прагнучи якнайшвидше позбутися радянської спадщини і наблизитися до Європи, влада запрошує носіїв англійської мови для «окультурення» місцевого населення. Перейнявшись красивою ідеєю, до грузинського селища з ПАР приїздить молодий і захоплений учитель. Тут він дізнається, що влада та народ існують у паралельних реальностях, точки перетину в яких не так легко знайти навіть за допомогою універсальної англійської мови.

 

Не випадково свою назву програмі дав третій фільм – «Ефект Доміно» Ельвіри Нєвєри і Пьотра Росоловського. Ця картина, мабуть, найбільш актуальна для теперішньої ситуації в Україні. У ній розповідається про окрему главу в непростій історії Грузії – сьогоднішні реалії Республіки Абхазія, незалежного заручника Росії. Головні герої фільму – абхазький міністр спорту і його молода дружина з Росії. Для того, щоб підняти імідж держави, він вирішує організувати чемпіонат світу з доміно, а тим часом у його особистому житті вирують пристрасті. Документуючи їх, режисери дивним чином помічають причини і наслідки тих політичних обставин, в яких сьогодні опинилася ця суперечлива держава.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024