«ДНР, або Химерна історія країни-саморобки» на відкритті Docudays UA-2015

17 березня 2015

Настав час для нашого великого сюрпризу: фільм-відкриття цьогорічного Docudays UA – скандальний «ДНР, або Химерна історія країни-саморобки». Це важливий і болісний фільм, з обмеженням 16+. Чому саме він? Щороку ми виносимо нагора найгостріші теми у житті нашої країни. Ми хочемо говорити про наше тут і тепер, аналізувати причини цих явищ і прогнозувати, що нас чекає далі.

 

«ДНР, або Химерна історія країни-саморобки» – фільм, що досліджує сепаратистський рух на Сході країни в самому його зародку, єдине кінематографічне свідчення «з того боку». Стрічка знята двома відчайдухами – британським режисером Ентоні Баттсом і київською продюсеркою Анною Діскант. Ми запрошуємо вас на серйозне кіно і розмову з його мужніми авторами після показу. Позначте у своїх календарях: 20 березня о 19:00, Червона зала Будинку кіно. Паралельно показ церемонії та фільму-відкриття відбуватиметься у Синій залі Будинку кіно.

 

Вхід традиційно вільний.

 

 

А тим часом, радимо прислухатися до порад українських кінокритиків.

 

Ігор Грабович, «Аргумент кіно», «1+1»

«ДНР, або Історія країни-саморобки» Ентоні Баттса – це цікаво. Це несподівано. Це кумедно. І це моторошно.

 

Марина Баранівська, «Телекритика»

Фільм-відкриття Docudays UA-2015, картина британського документаліста Ентоні Баттса «ДНР, або Химерна історія країни-саморобки» (2014), –видатна робота, яка заслуговує на якнайширшу аудиторію, і не тільки в Україні. Як людина, якій вже пощастило побачити це кіно, можу стверджувати: це чудовий вибір. Саме такі фільми варто сьогодні дивитись і обговорювати українському суспільству.

 

Фільм і справді знятий із неймовірним наближенням, це унікальна хроніка того, що відбувалося в Донецьку, зокрема під стінами ОДА і всередині будівлі, протягом квітня-травня 2014 року. І водночас – це, без сумніву, авторський погляд кінематографіста на народження справжньої химери – «ДНР».

 

«Почути Донбас». Пам’ятаєте, був час, коли в нашому інформаційному просторі циркулював цей заклик? Ентоні Баттс та український продюсер Ганна Дискант слухали та знімали мешканців Донецька та їхніх лідерів протягом шести тижнів і залишили місто тоді, коли відчули, що їхнє подальше перебування там стає небезпечним. У результаті в фільмі мінімум закадрового тексту – самі за себе говорять кадри подій того весняного «загострення» на Донбасі і зокрема в Донецьку.

 

Ми бачимо, як неприкаяні безробітні авантюристи (серед них – колишній плиточник Рома, він – один із героїв фільму) та дезорієнтований натовп, що передивився російського ТБ і обклався шинами в очікуванні «каратєлєй» з «Правого сектору», перетворюються на озброєних борців за «народну республіку». І чим насправді є це псевдоутворення. Ми бачимо, як одиниці, які наважуються нагадувати більшості про сам факт існування України, стають ізгоями.

 

Фільм Ентоні Баттса – уважне спостереження за психологією донецьких «протестантів», їхнім розумінням того, що відбувається, та стосунками. Це відсторонене спостереження, але не без фірмового британського почуття гумору. Це справді гіпнотичне кіно. Але це й реальність, гірка правда про те, якою була наша держава протягом попередніх років своєї незалежності.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024