DOCU/ЕНЕРГІЯ: трансформація культури споживання

07 квітня 2015

Цього року Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA підготував  позаконкурсну програму DOCU/ЕНЕРГІЯ. До її складу ввійшли три стрічки, що розповідають про негативний вплив полювання за природними ресурсами на довкілля, екологічно свідомий спосіб життя та небезпеку традиційних видів енергетики. Покази доповнив тренінг про енергоефективність у побуті, проведений у рамках правозахисної частини фестивалю. Таку різноманітну програму вдалося організувати за підтримки представництва Фонду імені Гайнріха Бьолля в Україні.

 

Окрім підняття питань демократії та ґендерних питань, в Україні представництво Фонду імені Гайнріха Бьолля уже багато років займається ініціативами, спрямованими проти змін клімату, які підтримують зелений шлях в енергетиці. Такі проекти вельми актуальні, адже, на думку Олени Ангелової, координаторки програми Фонду «Зміни клімату та енергетична політика», сьогодні в нашій державі у цій сфері приймається багато поспішних рішень з політичними короткостроковими вигодами, які можуть суттєво погіршити і без того кризовий стан. Тому Представництво Фонду ставить за мету підтримати громадські організації, що працюють на зміну стратегічного курсу України на зелену енергетику, та популяризацію цих ідей як серед пересічних громадян, так і серед представників влади. Олена розповідає: «Наші проекти є, загалом, просвітницькими, вони мають на меті навчити. Наприклад, аналітичні дослідження, тренінги, літні табори, форуми, чи окрема програма в рамках Docudays UA».

 

Docudays UA, зі свого боку, має добру традицію – піднімати важливі для нашого суспільства та держави теми, які не так часто обговорюють у широкому загалі. Для фестивалю важливо не лише знайти найкращі зразки документалістики, що висвітлюють контроверсійні чи нерозкриті питання, а й організувати супутні обговорення. Цього разу покази стрічок із програми DOCU/ЕНЕРГІЯ супроводжувалися розширеними дискусіями за участі експертів, що допомогли краще контекстуалізувати ці стрічки для української аудиторії.

 

Стрічка «Нульовий вплив» (2009, режисери Лора Ґебберт та Джастін Шайн) добре відома у світових активістських колах, але в Україні на великому екрані вона демонструвалася вперше. Фільм документує спроби однієї сім’ї із Мангеттена відмовитися від традиційного споживацького способу життя, який має негативний вплив на навколишнє середовище. Після показу під час обговорення глядачі мали нагоду довідатися більше про освітню програму «Стале домогосподарство», яка має на меті навчити учасників навикам у повсякденні для кращого збереження ресурсів на планеті, економії та зменшення екологічного сліду. Модератор дискусії, Роман Зінченко, керівник Української мережі енергетичних інновацій Greencubator, упевнений, що такі покази та обговорення можуть стимулювати та підвищувати рівень екологічної свідомості середньостатистичних українських громадян. Роман розповідає: «Нас цікавлять технології не залізні, а психологічні; технології взаємодії зі споживачем; те, що на стороні споживача дозволяє економити; те, що називається поведінкові зміни. В енергетиці поведінкові зміни мають величезний потенціал, і саме стимулюванням цього і займається Greencubator – ми промотуємо поведінкові зміни, які трансформують культуру споживання».

 

Потребу змінити узвичаєний підхід до енерговидобутку та енерговжитку продемонстрував наступний фільм програми – «Під напругою» (2014) австрійця Губерта Канавала. Режисер мандрує світом, прискіпливо та критично досліджуючи традиційні та/ або популярні види енергетики. Глядачі на власні очі могли побачити негативні наслідки нафтовидобувної індустрії в Арктиці, побудови велетенських гребель в Африці, функціонування атомних станцій у Франції чи видобутку сланцевого газу в Канаді. Водночас, фільм пропонує і натхненні приклади протистояння традиційній шкідливій енергетиці та пануванню великих корпорацій. Таке висвітлення успішних локальних практик дуже важливе, адже демонструє, що сталий розвиток, зелена енергетика та боротьба проти енергетичної диктатури – це не марні мрії невеличкої групи активістів, а реальна можливість.

 

Останньою у рамках програми демонструвалася стрічка «Вірунґа» (2014) режисера Орландо фон Айзінделя. Фільм уже став фаворитом міжнародної кінокритики, отримав низку престижних нагород та номінацій, у тім числі й претендував на Оскар як найкраща документальна стрічка (однак поступилася іншому фільму, що увійшов до цьогорічної програми фестивалю Docudays UA – «Citizen Four: історія Едварда Сноудена» Лори Пойтарс). «Вірунґа»  розкриває тему негативного впливу на навколишнє середовище боротьби за природні ресурси на африканському континенті. Події стрічки розгортаються в однойменному національному парку в Конго – середовищі проживання рідкісних гірських горил. Зрозуміло, документальна стрічка про жахіття війни не може залишити байдужими українських глядачів. Проте «Вірунґа» також змушує замислитися і над менш очевидними наслідками воєнних конфліктів: війни, розв’язані людством, мають негативні наслідки і для нашого довкілля та істот, з якими ми його населяємо. Крім того, стрічка привертає увагу до ролі спраглих прибутку корпорацій у конфліктах, що ведуться через доступ до цінних ресурсів у цілому світі.

 

Програма DOCU/ЕНЕРГІЯ на Docudays UA стала частиною важливого правозахисного та правоосвітнього руху, спрямованого на популяризацію ідей та цінностей сталих (зелених) соціальних змін. Як підсумував Роман Зінченко, у перспективі, теми підняті показаними фільмами, обов’язково знайдуть своє втілення в експериментах, пошуках та ідеях українських активістів.

 

Надія Чушак, координатор правозахисних програм Docudays UA

 

На фото: кадр з фільму «Нульовий вплив»

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024