Що таке програма DOCU/ДІТИ і для чого фестивалю DOC/САДОК

11 березня 2015

Цього року ми вперше запускаємо програму документальних фільмів для дітей DOCU/ДІТИ. Щиро сподіваємося, що ця ініціатива Docudays UA стане постійною, а наші юні глядачі в майбутньому виростуть кіноманами й підхоплять документальний рух. Про те, як з’явилася програма DOCU/ДІТИ, і що таке DOC/САДОК розповідає наша програмна координаторка і одна з її ідеологів, Дар’я Бассель.


До ідеї програми для дітей нас підвело саме життя. У 2013 році перед початком фесту ми дізналися, що наша редакторка сайту і кураторка DOCU/АРТу Оля Бірзул вагітна. Наступного року естафету перейняла наша pr-директорка Даша Аверченко. В якийсь момент постало питання, де нам дістати сповивальний столик. Від фестивального виробництва молоді мами відриватися не хотіли. Із цього все й почалося. Завдяки нашій бурхливій фантазії сповивальний столик швидко переріс у цілий креативний простір для дітей. Спершу ми думали про комфортне місце, де мами могли б лишити своїх малят під наглядом професійних вихователів, і подивитися фільм чи сходити на майстер-класи. Але за справу взялася Юля Соболь і придумала цікаву програму творчих занять для дітей різного віку. Ми назвали її DOC/САДОК, і знайшли для неї місце у Будинку кіно. Найменших тут можна буде залишити під опікою професійних вихователів, а для дітей старшого віку і підлітків сформована повноцінна незалежна програма: розмови про толерантність, уроки мови жестів, воркшопи з анімації від студії «Червоний собака», читання книг разом з авторами, ази документального кіно та багато іншого. Розклад скоро з'явиться на фестивальному сайті і фейсбуці.

 

Звісно, ми не змогли втриматися, щоб не зробити окрему програму документальних фільмів для дітей – DOCU/ДІТИ. Це добірка короткого метра і документальної анімації для дітей від 8 років. Вона розділена на два блоки, які ми покажемо у вікенд, 21 і 22 березня. Покази супроводжуватимуться обговоренням із чудовим модератором Ірою Зайцевою. Нам дуже важливо отримати зворотну реакцію від дитячої аудиторії. Все-таки програму для дітей ми робимо вперше, але щиро сподіваємося в майбутньому зробити її постійною.

 

Цікавий факт, що в процесі відбору був момент, коли ми натрапили на дивне для себе відчуття: ми забули як це – бути дітьми! Серед претендентів були фільми, які нам подобалися, але ми не були впевнені, чи сподобаються вони дітям. Довелося робити тестовий показ для дітей наших друзів і колег. У результаті щось відсіялося, щось залишилося. Приємним сюрпризом стало те, що серед відібраних дітьми фільмів опинилися і наші фаворити. А це, напевно, означає, що ми все ж іще не зовсім дорослі.

 

У програмі багато документальної анімації, а це, як відомо, універсальна мова. Тому рекомендую приходити на покази DOCU/ДІТИ сім’ями. Це чудовий спосіб організувати розумний сімейний відпочинок і ближче пізнати свою дитину. Повірте, після перегляду вам обов’язково захочеться обговорити побачене. Компонуючи програму, ми звертали особливу увагу на фільми про дітей, які стикаються з дорослими проблемами і самостійно їх вирішують. Мені здається, такі історії дуже надихають.

 

Наприклад, фільм «Почуй!». Головний герой – Трістан, йому 10 років, його батьки глухі, але він чує цілком нормально. Його тато відмінний футбольний гравець, член національної збірної з футболу для глухих. Трістан теж захоплюється футболом і мріє, щоб тато тренував його шкільну команду. Керівництво школи, та й однокласники Трістана, впевнені, що глухий тренер не може працювати з дітьми з нормальним слухом. Але хлопчик не відступає, він бере справу до власних рук, збирає товаришів і організовує тренування, щоб довести:  хороший тренер – це хороший тренер. І неважливо, глухий він чи ні.

 

Не менш наполегливий герой і стрічки «Джованні та балет на воді» (фільм, до речі, отримав спеціальний приз на останньому Берлінале в секції Generation Kplus). У 10-річного Джованні є заповітна мрія – стати першим хлопчиком на чемпіонаті з синхронного плавання в Нідерландах. Він уперто ходить на заняття, тягне шпагат, незважаючи на те, що не всі поділяють його пристрасть: синхронне плавання традиційно вважається спортом виключно для дівчаток.

 

Водночас є фільми, де діти діляться своїми внутрішніми переживаннями. Це важкі почуття й емоції, які ми потім носимо в собі все життя. Наприклад, у документальній анімації «Рахуючи дні, рахуючи роки», ми чуємо три історії дітей, чиї батьки сидять у в'язниці. Що відчуває дитина, коли дізнається, що мама або тато знову з'явиться в її житті не сьогодні ввечері й не завтра, а через 12 років?

 

Такі фільми видаються мені важливими через можливості здобути досвід співпереживання й співчуття іншим, а не страх, як це часто буває. Якщо уявити, що разом із вашим малюком у класі вчиться дитина, чий батько потрапив у в’язницю, то скоріше за все першим вашим відчуттям буде побоювання, страх, що з вашою дитиною може щось трапитися, бо поряд син чи дочка злочинця! Відчуття страху може виникнути й у самої дитини. Можливо, ви впораєтеся і поясните їй цю ситуацію, а може й ні. Мені здається, подібні фільми допомагають подолати цей внутрішній конфлікт. Вони відкривають завіси, що приховують таємниці сердець інших людей, і допомагають нам відкрити наші власні серця. А що може бути важливішим, ніж навчити дитину відкривати своє серце світу?

 

До речі, традиційно всі стрічки фестивалю ми субтитруємо, а от фільми для дітей вирішили озвучити. Хочемо, щоб юним глядачам було комфортно їх дивитися. Втім, сподіваюся, в найближчому майбутньому ми, як голландці, навіть дитячі телеканали будемо дивитися виключно з субтитрами. Це все справа звички. Дуже шкода, що доводиться «приховувати» оригінальну говірку єврейської бабусі чи оксамитову вимову французького юнака. Але ми намагалися максимально акуратно підійти до процесу, а наша звукорежисерка Маша Нестеренко дуже талановито попрацювала з акторами.

 

Дар’я Бассель, програмний координатор Docudays UA

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/АРТ: пам’ятати невідоме — страшно, але смішно, але який жах
Огляд програми
22 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 2…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа cформують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024