Про побачення з прибульцями. Відгуки

04 вересня 2015

2 вересня у Астрономічній обсерваторії КНУ ім. Тараса Шевченка відбулася прем’єра нового документального фільму Майкла Медсена «Візит: інопланетна зустріч». Docudays UA синхронно з колегами з двадцяти країн світу запропонував  глядачам уявити ймовірний сценарій першого контакту з прибульцями на Землі.

 

Своїми враженнями від фільму діляться гості київського показу.

 

Дар’я Стокоз, арт-координатор, Британська Рада в Україні

 

Гадаю, більшість глядачів – та й сам режисер цього не приховує, – погодяться, що «Візит» – значно більше, ніж фантазія або дуже вдале моделювання першої зустрічі людини з прибульцем. Насправді винятковий документальний фільм, що працює не стільки з реальністю, скільки з її філософією та інтерпретуванням, – не пориваючи при цьому з власним жанром. Ми надто зосереджені на собі – чи на самоті, чи зі своєю парою, спілкуючись із друзями, представляючи інтереси власної організації чи навіть самого людства. Нам бракує шансу й часу вирватися за межі свого світогляду, суспільства та культури, до яких належимо. Зрештою, це може спричинити величезний стрес і стати справжнім викликом – маю на увазі комунікацію з людьми, відмінними від нас, не кажучи вже про інопланетян. Але режисеру вдається налагодити цей діалог, торкаючись таких легкозаймистих питань, як влада, контроль, страх і руйнування. «Людина радше знищить світ, аніж позбудеться ілюзії, що вона усе контролює». У момент нашого найдужчого спротиву ми втрачаємо можливість доповнить реальність, інакше подивитися на звичні речі, краще зрозуміти світ і самих себе. Як не дивно, в результаті ми повертаємося до власного самозацикленого «я», але якісно це вже інша людина, й інший світ. Ідеалізм? Безперечно.

 

ps. Знайомитися з прибульцями першим ми все одно пошлемо Девіда Аттенборо.

ps. ps. Ground Control to Major Tom, commencing countdown, engines on.

 

 

Борис Лабут, фотограф

 

Крута ідея і добре знято. Я взагалі-то теж дуже цікавився цією темою, тож підтверджую, все правильно показано.

 

Сергій Буковський, режисер

 

Дуже дотепний та винахідливий фільм. Дякую! Локація для прем’єри дивовижна. Сади, телескопи, і справжні астрономи живуть. Оце щастить людям.

 

 

Аліна Кураш, координатор програм, Представництво Фонду Фрідріха Науманна за Свободу та Демократію

 

Дякую за фільм і трансляцію! Мегацікавий проект! 

А ще мені після фільму захотілося переслухати Девіда Боуі.

 

Антон Байбаков, композитор

 

Замість мандрівки назовні, заглибився в себе. Дякую за фільм.

 

Варвара Перекрест, дизайнер

 

Мені фільм дуже сподобався як ідея, як вдалося зняти реальну історію про нереальні події, метафори, котрі він використовує  – усе це з точки зору комунікації, а в кіно я взагалі нічого не тямлю.

 

 

Ірина Танцюра, офіс/івент-менеджер, Фонд імені Гайнріха Бьолля в Україні

 

Мені все сподобалось. У документалістиці не так часто можна натрапити на омаж Кубрику з такою долею іронії. Та й місце обрали чудове.

Катерина Горностай, режисер


Певно, це перепрацювання в монтажі, адже я не могла дивитися відсторонено, постійно звертала увагу на те, «як зроблено». А зроблено вигадливо й цікаво. Навіть дивно. Зробити так, аби глядач захопився фільмом, який складається переважно з розмовляючих голів. Це прекрасне блимання чорним екраном, голоси «нахлистом». Шкода, що я помічаю всі ці монтажні виверти, тож не можу вповні оцінити, як вони працюють. Ще одна думка крутиться в голові: якби я була прихильницею теорії змови, то подумала б, що до нас уже давно хтось прилетів. І автор фільму (не без підтримки різноманітних країн та кіноінституцій) готує нас до зустрічі з цим «кимось» уже тут. Наштовхнуло на думку, що цей фільм, дуже простий за змістом, зроблений для інтернаціонального масового глядача, тобто такий, що буде зрозумілим у будь-якому куточку землі, хіба що перекладений рідною мовою. Налякала частина про воєнну силу землян, бо (якщо, знов таки, вірити у теорію змови) це виглядало наче виправдання цілком можливої Третьої світової, яка може розпочатися, буцімто, через контакт із кимось позаземним. На цьому місці в мене розігралася фантазія. А якщо по суті, звичайно, цей фільм не про інопланетян. Найголовнішим у ньому для мене стало питання «інопланетянина» про те, з ким він має справу на Землі. Тобто спроба зрозуміти, ким ми є, спроба, здійснена поза власною системою координат. Цікаво інколи замислюватися про це в такому супермасштабі! Кінодосвід був хорошим! Дякую! 

 

Фото: Настя Телікова

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024