Відкриті питання

06 жовтня 2015

24 - 25 вересня ініціативна група «PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine» в рамках фестивалю німецької мережі MitOst показувала чотири фільми з програми Docudays UA. Сама організація MitOst є мережею 1400 громадських ініціатив та активістів, які проводять проекти з культурного обміну та громадянської активності з більш ніж 40 країн світу, головно зі Східної та Південної Європи. Фестиваль є щорічним зібранням членів мережі MitOst, яке цього року проходило в Івано-Франківську. На фестиваль прибули 300 активістів із 20 країн, зокрема з Німеччини, Грузії, Росії, Великобританії, Австралії та звичайно, України.

 

Покази Docudays UA увійшли до насиченої програми фестивалю, де також проходили дискусії, театральні вистави, семінари та концерти. Івано-Франківськ вирував, а з ним і ми. Чотири фільми Docudays UA, які ми обрали для фестивалю, торкалися теми міграції. Проблеми внутрішніх переселенців та біженців, утрати домівок та питання національних меншин – усе це сьогодні стало частиною життя українців.

 

 

Наші покази ми назвали «У пошуках дому». Про це й говорили після фільмів. Мабуть найбільше глядачів вразив сирійський фільм «Переслідувані» (режисерка Ліваа Язі), який розповідає про ставлення сирійців до своїх (втрачених чи не втрачених) домівок, зокрема і про те, що неможливо повернутися та просто жити у будинку, якщо ти бачив, як біля входу вбили його господаря. Голова організації «Д.О.М. 48. 24.» Сергій Ніконоров після показу розповів про своє відчуття втраченого дому в Донецьку. Для багатьох в Україні час зупинився навесні 2014 року, для нього – 2 червня. «Я бачу цей рік як окремі епізоди власного життя у великій драмі долі моєї Батьківщини. Таких епізодів кілька й вони перебувають у чітких часових межах: від початку Майдану до загибелі Дмитра Чернявського, від першого захоплення Донецької ОДА до оголошення псевдореферендуму, перший виїзд до Харкова і повернення у вже чуже місто, – поділився Сергій. – Я сам не з Донецька, а зі села за 30 км від нього. Я став сприймати це місто як дім лише через півтора роки після того, як купив там будинок неподалік від аеропорту. Заклавши виноградник на 180 кущів, дивився, як тендітні беззахисні гілочки з ріденьким листячком, про котрі я дбав три місяці, зустрілися з реальним світом. Я збагатив цю землю своєю працею, віддавши частину душі. Я знав, що вона відповість мені запашними ґронами, які я буду обережно зривати на заході сонця для дорогих мені людей під звуки літака, що злітає. Але життя – це шлях, на якому не передбачено зупинок, крім кінцевої. І знову я й мої нові друзі у пошуках землі, якій стануть в нагоді наші дари, і яка віддячить нам за нашу працю».

 

 

Під час дискусій після фільмів «Зламані гілки» Аяли Шарот та «Це моя земля» Тамари Ерде глядачі питали про сучасний стан єврейського життя в Україні та висловлювали занепокоєння щодо творення образу «іншого» в українському медійному дискурсі. Глядач із Лондона, а наразі берлінський музикант Нед, після перегляду фільму «Це моя земля» про ізраїльско-палестинський конфлікт, наголосив, що не можна будувати мир «у головах людей» військовими методами. У коментарі до фільму «Життя в раю – нелегали по сусідству» режисера Романа Вітала активіст та поет із Луганська, який наразі живе в Івано-Франківську, Ярослав Мінкін, говорив про важливість людяності, коли ми намагаємось аналізувати ту чи іншу ситуацію. Для нього «Європа цінностей» також нещодавно довела, що вона є насамперед «Європою правил»: він стикнувся з абсурдним візовим законодавством ЄС на власному досвіді. Відповідаючи на запитання однієї з глядачок, чому ж так багато внутрішніх переселенців все-таки залишаються в Україні, а не їдуть закордон, інший глядач – нещодавній мешканець Маріуполя, а нині Івано-Франківська, – відповів просто: «Мій дім – це Маріуполь, мій дім – це Івано-Франківськ, зрештою, мій дім – це Україна, мені тут добре, я не збираюся звідси їхати».

 

 

На жаль, на показах передусім дискутували гості міста. І хоча всі фільми були надзвичайно цікавими, а зали – повними, мені, як організаторці, трохи не вистачало присутності в дискусіях гостей фестивалю, які не є активістами. На мою думку, завжди слід пам'ятати, що є люди, для яких слова «права людини» не такі звичні й наповнені змістом, як для нас. Як це змінити? Думаю, значно допоміг би розвиток якісної журналістики та підтримка зміни системи освіти. Розвиток якісної журналістики, бо вона дозволить створювати і розширювати вже існуючі публічні поля для дискусій. Щодо змін систем освіти, то тут на думку спадає приклад німецьких шкіл, в яких три четверті уроку проходить в дискусії. Школярів навчають аналізувати, ставити запитання від першого класу та дискутувати з учителем. Учителеві навіть заборонено ставити запитання, на які учень може дати відповідь «так» або «ні», всі запитання мають бути відкритими. У школі, а потім і в університеті йде постійний діалог між викладачем та учнем/студентом.

 

 

Приємно зазначити, що я не мушу зараз підсумовувати, наскільки важливою є робота Docudays UA, особливо в регіонах, адже наша співпраця триває – у листопаді 2015 року ми організовуємо покази документального кіно в Берліні.

 

Олександра Бінерт, PRAVO. Berlin Group for Human Rights in Ukraine

Фото: Антон Куба. Більше фото з подій тут

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024