Київський кінотеатр «Жовтень» під загрозою виселення

07 лютого 2014

У зв'язку із загрозою виселення, колектив кінотеатру «Жовтень» (Київ, вул. Костянтинівська, 26) звертається до глядачів із проханням про допомогу:

 

Захистимо кінотеатр «Жовтень»!

Шановні глядачі!

Як ми повідомляли раніше, довкола кінотеатру «Жовтень» склалася проблемна ситуація щодо оренди приміщення кінотеатру. Міська влада погрожувала ТОВ «Кіноман», що є організаційним центром «Жовтня», виселити його із історичного приміщення кінотеатру. У жовтні 2013 року понад 500 глядачів «Жовтня» та гостей кінофестивалю «Молодість» звернулися до Голови Київської міської державної адміністрації із проханням не допустити виселення ТОВ «Кіноман» та позитивно вирішити спірні питання навколо кінотеатру. Ми дуже вдячні усім відвідувачам за таку активну підтримку!

Однак керівник КМДА не вжив дієвих заходів у ситуації, що склалася. Натомість 4 грудня 2013 року до Господарського суду міста Києва був поданий позов про виселення ТОВ «Кіноман». Позивачем виступила Київська міська рада, а її інтереси представляє перший заступник прокурора Подільського району м. Києва. Позов ініціював Департамент комунальної власності м. Києва.

18 лютого 2014 року розпочнеться розгляд цієї судової справи по суті. Ми, колектив кінотеатру «Жовтень» хочемо, щоб суд розглядав спірні питання максимально прозоро і щоб громадськість була поінформована про перебіг справи щодо одного з найстаріших кінотеатрів Києва, тим більше, що судовий позов поданий «в інтересах держави» (?!)

Разом із тим ми вважаємо, що у Київської міської ради були і є всі можливості, щоб вирішити питання щодо приміщення «Жовтня» у позасудовому порядку. Тому ми запрошуємо усіх небайдужих киян підписати звернення до Заступника Київського міського голови, секретаря Київської міської ради Г. Ф. Гереги. Звернення спрямоване на те, щоб заборонити виселення ТОВ «Кіноман» із приміщення кінотеатру «Жовтень» та схвалити відповідний договір оренди. Підписати звернення можна у фойє кінотеатру «Жовтень» із 11.00 до 22.00.

Ми також будемо дуже вдячні вам за моральну підтримку та поширення цієї інформації!

________________________________________________

Заступнику Київського міського голови 
- секретарю Київської міської ради
Герезі Г. Ф.
вул. Хрещатик, б. 36
М. Київ, 01044

Членів територіальної громади м. Києва

ЗВЕРНЕННЯ


На захист кінотеатру «Жовтень»
у порядку місцевої ініціативи на підставі Статуту 
територіальної громади м. Києва та на підставі
Закону України «Про звернення громадян»


Як нам стало відомо, перший заступник прокурора Подільського району м. Києва в інтересах держави в особі Київської міської ради та на підставі звернення директора Департаменту комунальної власності м. Києва звернувся до Господарського суду міста Києва із позовом про виселення ТОВ «Кіноман» (організаційного центру кінотеатру «Жовтень») із приміщення за адресою вул. Костянтинівська, 26. Кінотеатр займає це приміщення уже понад 80 років. У справі розпочалося судове провадження. Ми рішуче протестуємо проти дій, спрямованих на припинення роботи цього закладу культури! 

Кінотеатр «Жовтень» є одним із найстаріших закладів кіномистецтва у Києві. Він вирізняється особливою творчою атмосферою, яку створив його колектив в історичному приміщенні кінотеатру. Репертуар «Жовтня» включає авторські та фестивальні фільми, а також найкращі зразки кіномейнстриму. У кінотеатрі проходять творчі зустрічі з діячами кіно, ретроспективи, фестивалі, спеціальні покази та інші культурні заходи. «Жовтень» активно підтримує вітчизняне кіно, демонструючи практично усі українські стрічки, що виходять у прокат. Водночас цей кінотеатр має лояльну до глядачів цінову політику. Саме тому «Жовтень» користується незмінною популярністю: у 2013 році аудиторія кінотеатру склала 150 тис. глядачів. 

Успіхи у роботі кінотеатру, що були досягнуті за останні роки, є безумовним результатом роботи ТОВ «Кіноман», створеного трудовим колективом кінотеатру. Із однозального кінотеатр перетворився на п’ятизальний; із 2007 року «Жовтень» входить до міжнародної мережі кінотеатрів «Europa Cinemas», що підтверджує його відповідність європейським стандартам якості культурних послуг.

Тому ми наголошуємо на важливості збереження підприємства «Кіноман» як організаційного центру і користувача майна в історичному приміщенні кінотеатру «Жовтень». Намір виселити ТОВ «Кіноман» ми розцінюємо як протиправний акт захоплення комунального майна, що безумовно суперечить інтересам як територіальної громади Києва, так і усієї держави. Виселення призведе до зникнення унікального культурного центру, одного з небагатьох джерел інтелектуального кіномистецтва. Наголошуємо, що виселення закладу культури без надання йому іншого рівноцінного приміщення заборонене Законом України «Про культуру». До того ж Указ Президента України №717/2013 містить вимогу до органів влади забезпечити функціонування існуючих закладів культури і сприяти розвитку кіноіндустрії.

Місцева влада відповідальна як за функціонування закладів кінематографії у Києві, так і за розпорядження комунальним майном. Тому саме Київська міська рада і її виконавчий орган (КМДА) з його структурними підрозділами мають не допустити виселення ТОВ «Кіноман» із займаного приміщення, а не ініціювати таке виселення.

З огляду на це ми вимагаємо від Київської міської ради розглянути у порядку місцевої ініціативи (відповідно до ст. 12 Статуту територіальної громади м. Києва) на відкритому засіданні Київської міської ради такі питання:
• заборонити виселення закладу культури ТОВ «Кіноман» із займаного приміщення за адресою вул. Костянтинівська, 26, що є комунальною власністю, без надання товариству іншого рівноцінного приміщення відповідно до п. 4 ст. 20 ЗУ «Про культуру»;
• схвалити договір оренди цілісного майнового комплексу ДКП «Кінотеатр «Жовтень», що діє до 2020 року між ТОВ «Кіноман» та Департаментом комунальної власності м. Києва виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), як це передбачено ст. 241 Цивільного кодексу України або іншим чином позитивно для ТОВ «Кіноман» вирішити майнове питання.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024