Універсальні волонтери чи янголи надії Docudays UA 2014?

26 березня 2014

Кожного року до фестивалю долучаються волонтери. Для участі в Docudays UА 2014 заявку подали більше 180 охочих. Як каже координатор волонтерів Дарина Пирогова, вибір був нелегким, число волонтерів довелось зменшити втричі.

 

Перед фестивалем волонтери Docudays UA 2014 пройшли тренінг, на якому дізнались більше не лише про фестиваль, а й одне про одного.

 

Один з модераторів тренінгу та тренер Всеукраїнської освітньої програми «Розуміємо права людини» Олександр Войтенко запитав волонтерів про їх бачення прав людини та розповів про їх захист в сучасному контексті.

 

На початку семінару волонтери відповідають на питання анкети. Ні, це не сухе і рутинне заповнення  полів на аркуші паперу. Хлопці й дівчата працюють в групі, інтерв’юють співбесідника, а потім розказують решті зібрання цікаві факти, які вдалось дізнатись. Чимало пунктів в анкетах дещо відрізняється від стандартних  запитань. Тут цікавляться, які три речі людина вміє робити найкраще, яка книга або фільм були знаковими та з якою відомою особистістю кортіло б поспілкуватись. Серед можливих співрозмовників можна почути діячів з різних сфер та часів – від  Шевченка до Черчилля, від да Вінчі до Кіану Рівза, від Віллі Вонки до Обами. На розмову багато хто хотів викликати і Путіна, ймовірно, мали, що запитати… або просто сказати.

 

Анкети волонтерів одразу розвішують в залі, щоб всі могли дізнатись більше один про одного. Одразу після цього – нове  завдання: знайти людей, з якими є спільні інтереси. Так утворюються міні-клуби поціновувачів певної іноземної мови або тих, кому хочеться присвятити життя авіації.

 

Серед трьох речей, які волонтери роблять найкраще читаємо:

1 вигадувати

2 розповідати

3 спостерігати

1 плавати,

2 слухати людей

3 робити букети

 

1 дуркувати

2 сміятися

3 чути

 

1 мріяти

2 не сидіти на місці

3 створювати

 

1 готувати

2 танцювати

3 відпочивати

 

1 спілкуватись

2 покращувати людям настрій

3 голосно говорити

 

1 шкіритися

2 робити компліменти

3 мовчати («Дуже непогано, як для волонтера Docudays UA 2014!», – додає один з тренерів Олександр Войтенко)

 

Голова Організаційного комітету фестивалю Світлана Смаль також прийшла поспілкуватись із волонтерами Docudays UA. Світлана хоче дізнатись про них більше і розповісти про фестиваль, щоправда, цього року, додає нові деталі до традиційної розповіді про Docudays UA.

 

Фестиваль тричі думали скасувати в зв’язку з подіями Євромайдану , дбаючи про безпеку людей. Організатори отримали купу листів з проханнями не скасовувати проведення Dоcadays UА. Тому і рішення відповідне:

 

«Це буде бій інформаційній війні. Це фестиваль не пісень і плясок, а документального кіно. Серйозного, не розважального. Ми вирішили, що він необхідний для нашої країни».

 

Як правило, робота починається влітку : визначається головна тема, під якою пройде фестиваль. У червні, коли команда зібралась і почала думати над гаслом, то були варіанти, пов’язані зі  «свободою вибору». Але тоді з’явилась думка, що будуть алюзії до політичних сил, що суперечить меті фестивалю не підтримувати жодних партій чи рухів, акцентує Світлана:

 

«Ми подумали, яке ж тоді гасло фестивалю мусить бути і зрозуміли, що всі слова , які взагалі існують «свобода» , «вибір», вони вже всі якимось чином нівельовані.

 

 Яке слово, яке гасло ми не обрали б , це було б не те. І команда фестивалю винайшла своє слово «ідеорупція», тобто ідеологія корупції»

 

Іншим ймовірним варіантом гасла було «Ми прагнемо змін», але через події в Криму воно стало неприйнятним. Палаюче серце, як символ подій Майдану стало квінтесенцією того, що відчуває кожен українець.

 

Світлана згадала і про складнощі проведення мандрівного фестивалю. Наприклад, «Революціонер з примусу» заборонили в Криму, мотивуючи тим, що назва «плохо звучит на русском языке».

 

В Тернопільській області, коли перед сеансом зникло світло, то показ провели на комп’ютері, а обговорювали при свічках. Фільм «Відкритий доступ» став рекордсменом з кількості зірваних показів. Але навіть в цьому є плюс, каже Світлана Смаль волонтерам:

 

«Перепони приводили на краще, гуртували людей. Краще б нічого не робили. Такий піар фестивалю… чиновники – найкращі піарщики. Хто не знав про наш фестиваль, дізналися»

 

Крім влади фестивалю того року перешкоджала вибаглива і така нестандартна для березня сніжна погода. Але і це не випадково, як помітила Світлана Смаль:

 

«Я виходжу, дивлюсь, як це все падає і кажу, Боже, я розумію, що це знак… Але який же це знак? Але ну, як же так? Потім я зрозуміла, що це був за знак. За 10 років спокійного, весняного проведення не було стільки відвідувачів – 32,680. Я побачила, що людям не завадила така погода – вони йшли по дахах автомобілів – і їх прийшла така кількість… А журналісти не просто знімали, а брали участь у заходах»

 

Одне з запитань, які ставлять волонтери та, можливо, ті, хто не вперше відвідують Docudays UA – про збіг, що бійці Беркуту були на логотипі тогорічного фестивалю та в промо-роликах. Світлана Смаль та інші організатори і досі здивовані цим збігом:

 

«На плакатах та афішах мандрівного фестивалю був той самий дизайн (з зображенням беркута)

Люди говорили, власне, ми все це знали ще в березні і всі партнери фінансували все це, що що Docudays UA все спровокував. Насправді, того року Беркут був усюди – Гостинний двір, захоплення КМДА. На логотипі фігури пусті. Власне, що і підтвердило всі ці події, що нема за тими шоломами нічого нема.»

 

Значна частина тренінгу була присвячена практичним завданням та ситуаціям, в яких може опинитись волонтер. Насправді, суто логічно, можна уявити, як має поводитись людина, коли хтось заголосно обговорює фільм під час показу або запізнюється і хоче зайти у зал. Але коли дійсно опиняєшся в цій ситуації, то треба вміти зробити це не лише швидко і ввічливо, а й коротко і так, аби ваше пояснення , не стало голоснішим за попереднє обговорення. Олександр Войтенко каже, що волонтер має бути максимально готовий до поведінки у різних обставинах. Меті зробити «універсальних волонтерів», готових до роботи в різних ситуаціях, дуже важлива для організаторів:

 

«Обличчя фестивалю й імідж фестивалю – це ви. Від того, як ви дієте і як ви реагуєте, які слова ви вживаєте, весь ваш вигляд формує ставлення до фестивалю. Спробуйте подивитись на цю ситуацію очима свідків і того, з ким ви вступаєте у взаємодієте» – пояснює Войтенко.

 

Світлана Смаль теж покладає на волонтерів надії:

«Ви будете добрими янголами фестивалю, тому що від вас багато залежить. Ваша робота дуже відповідальна. Подекуди більше немає,на кого покластися»

 

Після обговорення волонтери оточили розклад змін роботи. Треба багато зробити та детально розпланувати кожен день. Хлопці та дівчата виявляють бажання допомагати в різних сферах, тому активно вписують свої імена. Тому коли завітаєте на Docudays UA, Вас вітатимуть «універсальні волонтери» або радше «янголи надії DocudaysUA 2014».

 

Ольга Герман

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024