У кіноклубах Docudays UA працюватимуть сертифіковані модератори

18 серпня 2014

У вересні цього року в багатьох школах, вишах, бібліотеках, громадських організаціях по всій Україні відкриються постійно діючі кіноклуби медіа-просвіти з прав людини Docudays UА. Цю мережу кіноклубів створює Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA на численні прохання освітян та громадських активістів. Кіноклуби створюються також в колоніях та навчальних закладах Державної Пенітенціарної служби України.

 

На допомогу кіноклубам наприкінці вересня почне працювати  методичний DOCU/онлайн-центр та онлайн-медіатека, в якій будуть представлені колекції фільмів з фестивальних програм минулих років. На перші 10 фільмів отримані прокатні посвідчення на 5 років, фільми перекладені та озвучені українською мовою.

 

Олена Куценко знайомить учасників із законами сприйняття кіномитецьких медіатекстів


Також у вересні буде виданий методичний посібник, до якого увійшли сценарії обговорення фільмів, рекомендації, як організувати дискусію по фільму, список відомих правозахисників та експертів з прав людини, які готові брати участь у просвітніх заходах, а також інша корисна інформація для керівників і модераторів медіа-просвітніх кіноклубів.

 

І методичний посібник, і DOCU/онлайн-центр, і онлайн-медіатека – частини проекту «Кампанія за права людини в Україні з використанням інструментів Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA», який здобув підтримку Представництва Європейського Союзу в Україні. Створення кіноклубів Docudays UA та колекцій фільмів і методичних рекомендацій до них також підтримали Посольство Королівства Нідерланди та  Національний фонд на підтримку демократії (США). Виконавець проекту – Херсонський обласний Фонд милосердя та здоров’я.

 

 

В рамках цього проекту 6 і 7 серпня в Києві відбувся семінар-воркшоп для регіональних партнерів фестивалю та модераторів, які до кінця 2014 року відкриють 45 сертифікованих кіноклубів Docudays UА. Мета – підготувати кваліфікованих модераторів, які, використовуючи найкращі фільми фестивалю, могли б фахово допомагати молодим людям розвивати критичне мислення, формувати почуття людської гідності, розуміння прав людини, навчати їх громадянській активності. Учасники семінару – громадські активісти, педагоги, викладачі вузів, бібліотекарі, працівники виправних колоній та навчальних закладів Пенітенціарної служби України – обговорювали з експертами і тренерами питання: як створити кіноклуб, як зробити його цікавим та успішним, як залучити волонтерів, як організувати обговорення документального фільму.

 

Заступник директора Кримського республіканського підприємства «Кіновідеопрокат», віце-президент Асоціації діячів кіноосвіти і медіапедагогіки України, керівник Кримського відділення Ассоціації діячів кіноосвіти та медіапедагогіки, науковий координатор всеукраїнського експерименту з впровадження медіаосвіти в навчально-виховний процес загальноосвітніх шкіл в АРК, автор навчальних програм «Основи екранних мистецтв. Анімаційне кіно. 1–5 класи» та «Основи екранних мистецтв. Кіно і телебачення. 7–9 класи» Олена Куценко познайомила учасників з художньо-зображувальними засобами кінематографа, законами побудови кінематографічного твору та законами сприйняття кіномитецьких медіатекстів.   

 

Керівники і модератори медіа-просвітніх кіноклубів Docudays UA у навчальних закладах Державної Пенітенціарної служби України


У другий частині воркшопу теоретичні заняття супроводжувалися практичною роботою – учасники тренінгу переглядали фільми, які увійшли в медіатеку кіноклубів, та навчалися їх аналізувати – спочатку як кінотвір, а потім як засіб навчання прав людини.  

 

Керівник громадської організації «Центр громадянської просвіти «Альменда», регіональний координатор Docudays UA у м. Ялта та в містах і селищах Південного Берега Криму Ольга Скрипник познайомила учасників семінару-воркшопу з алгоритмом побудови роботи кіноклубу, плануванням роботи, методами обговорення фільмів відповідно до особливостей аудиторії – на прикладі створеного її командою кіноклубу, який донедавна дуже успішно діяв у Ялті. Та після вторгнення в Крим російських військ і переслідувань з боку окупаційної влади команда «Альменди» майже в повному складі вимушена була полишити Крим. У вересні Ольга Скрипник та її колеги планують відкрити кіноклуби Docudays UA в університетах Києва.

 

Оргкомітет Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA

 

На головній світлині: Ольга Скрипник - про побудову роботи кіноклубу

Світлини Юрія Чумака, Дмитра Мамчура, Олега Дуки

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документальног…
Інтерв'ю
08 лютого 2024
Катерина Горностай: «Прикол Docudays UA — це фестиваль документального кіно, про який не знімали нічого на відео»
Інтерв'ю
08 лютого 2024