Правозахисні заходи

Українська Гельсінська спілка з прав людини рекомендує відвідати наступні правозахисні заходи, що відбуватимуться протягом Docudays UA

23 березня, субота

16:00-19:00. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Майстер-клас по дискусійним формам обговорення кіно: «Кіно як ефективний спосіб просвіти молоді в галузі прав людини»


Використання кіно у просвітницькій діяльності надає великі та значною мірою недостатньо вивчені можливості. Кіно є чудовим способом донесення важливих цінностей у метафоричній ємкій формі. Атмосфера вільного діалогу після перегляду надає можливість не просто обговорити побачене, але й розкрити ті проблеми, які підіймає режисер фільму.

 

Під час майстер-класу учасники зможуть знайти відповіді на наступні запитання:

чи є актуальним твердження «...із усіх мистецтв для нас найважливішим є кіно»?

як правильно «зчитувати фільм» для виявлення проблем у галузі прав людини?

що таке «ефект співучасті та співпереживання» та як його використовувати?

які прийоми для актуалізації перед сеансом та методи поглибленого перегляду?

як правильно організувати обговорення кінофільму по його завершенні?

 

Організатор: Центр Громадянських Свобод.


25 березня, понеділок

11:30. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Інтерактивний майстер-клас «Курс практичного самозахисту від дискримінації для жінок»


Це може статися на роботі чи під час відпочинку. Іноді ви навіть не знаєте, що Це з вами зробили. Іноді ви відчуваєте – Це відбувається просто зараз, та не знаєте як діяти. Дискримінація жінок в Україні – проблема, яку багато хто воліє не помічати, та з якою потрібно боротися. І організатори Коаліція з протидії дискримінації в Україні та Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла страда-Україна» готові навчити ЯК.

 

До участі запрошуються жінки та дівчата будь-якого віку! Особливістю заходу є безпосередня залученість учасниць до подій, які відбуватимуться у формі театралізованої вистави.

 

Організатор: Коаліція з протидії дискримінації в Україні та Міжнародний жіночий правозахисний центр «Ла страда-Україна».


25 березня, понеділок

15:00. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Круглий стіл: «Вибір – є!»


Всесвітньо відомий польський правозахисник Марек Новіцький визначив чотири обов'язки громадян будь-якої країни: платити податки, захищати батьківщину, підкорятися рішенню суду та ...cкинути владу, котра порушує права людини. «Якщо шляхом демократичних виборів, чи ще яким іншим шляхом до влади прийшли люди, котрі порушили права громадян, котрі діяли на свою користь, а не служили людям».

 

Цього року фестиваль демонструє низку фільмів, які розповідають, як народи різних країн висловлюють свою незгоду з діями авторитарної влади, відстоюють порушені права та свободи. Ці фільми переконують: у кожного з нас завжди є вибір – змиритися з авторитарним, диктаторським режимом, чи боротися за демократію.

 

Організатори круглого столу поставлять до учасників заходу питання: чи готові українці стати на захист своїх прав? І які інструменти тиску на владу можуть використати наші співвітчизники? Відповідь на це запитання шукатимуть правозахисники, історики, організатори протестних рухів, письменники, режисери з України, Росії, Білорусі, Єгипту та інших країн світу.

 

Модерує Єгор Соболєв, керівник Бюро журналістських розслідувань «Свідомо»

 

Організатор: Українська Гельсінська спілка з прав людини


25 березня, понеділок

17:00-19:00. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Семінар «Безпека журналістів в умовах українських реалій»


26 березня, вівторок

16:00-18:00. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Тренінг «Журналістські розслідування»


Незалежна медіа-профспілка України в партнерстві з Docudays UA запрошують учасників та гостей фестивалю на семінар «Безпека журналістів в умовах українських реалій» і тренінг «Журналістські розслідування». З учасниками заходів спілкуватимуться голова Незалежної медіа-профспілки Юрій Луканов, керівник Юридичного бюро НМПУ Юка Гаврилова, юрист НМПУ Олександр Тарасов, адвокат, медіа-юрист Інституту розвитку регіональної преси Людмила Панкратова.

 

Присутні матимуть можливість переглянути фрагменти документальних фільмів «Безпека журналістів. Український практикум» та «Журналістські розслідування в Україні: факти, досвід, безпека». А також уривки документального фільму-розслідування «Геній міста», Всеукраїнська прем'єра якого відбулась у 2010 році під час Мандрівного фестивалю Docudays UA.

 

Модератор заходів – автор та режисер фільмів, член комітету НМПУ Ігор Чайка.

 

Також під час фестивалю відбуватиметься збір підписів під спільним Маніфестом Незалежної медіа-профспілки України і 10-м Міжнародним фестивалем документального кіно про права людини Docudays UA «За дотримання в Україні прав людини та законності щодо прав журналістів, засобів масової інформації, забезпечення права на вільний доступ до інформації та свободу слова».

 

Організатор: Незалежна медіа-профспілка України та Docudays UA .


26 березня, вівторок

11:00. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Презентація «Щоденника українського пікетувальника»


Партнерство «За свободу мирних зібрань» пропонує зазирнути в майбутнє, та подивитися, що станеться зі свободою мирних зібрань в Україні в 2020 році. Уявіть, що представникам громадських організацій вдалося потрапити в майбутнє та здобути щоденник громадського активіста. Як виявилось, ситуація в 2020 році зовсім не сприяє акціями та протестам.

 

Витяг зі щоденника: «29 січня. Харківська міська держадміністрація ухвалила змін до порядку проведення мирних зібрань. Тепер організатори мітингу мають приходити на захід в костюмах, обов'язковим елементом яких є Боа». Так їх легше буде ідентифікувати правоохоронним органам.

 

Також, відповідно до положення, організатори мітингу, мають на колінах тричі публічно вибачитись перед присутніми міліціонерами, за відволікання від професійної діяльності. Оскаржив порядок. Проте суд, спираючись на більш ніж 10-річну практику ВАСУ, визнав його законність».

 

До рук організації потрапили також низка фото з майбутнього, яка ілюструє як проводяться мирні зібрання в 2020 році.

 

Організатор: Партнерство «За свободу мирних зібрань»


27 березня, середа

13:00. Фойе, третій поверх. Будинок кіно

Анти-дискримінаційний Форум-театр


Тренерська ініціативна група КИТа разом з учнями та ученицями 11-го класу 250-ої школи міста Києва підготували для глядацької аудиторії Фестивалю інтерактивні сценки про порушення прав людини. Сюжети взяті із ситуацій з реального життя. Давайте спробуємо разом знайти їх вирішення!

 

Довідка: Форум-театр - одна з методик Театру Пригнічених, яка була винайдена Августо Боалем у кінці 60-х - початку 70-х рр. в часи диктаторських режимів в Латинській Америці. Тоді Боаль працював із театральною групою й шукав способи зв'язати театр з життям людей, що страждають від насилля, несправедливості й бідності в Бразилії та інших країнах Латинської Америки. Сьогодні ця методика працює в десятках країн світу і розвивається в рамках культурних національних традицій. Це - етодика інтерактивної роботи із різними верствами суспільства, спрямована на вирішення соціальних проблем. Це - театр, який вимагає від людей участі й соціально-активної позиції.

 

Організатор: Конгрес національних громад України


27 березня, середа

11:00. Блакитна вітальня, Будинок кіно

Майстер-клас «Міліція для Тебе чи Ти для міліції? Як убезпечити себе від незаконних дій правоохоронців»


До участі у майстер-класі запрошуються усі охочі – активісти неурядових організацій, журналісти, студенти та молодь, усі відвідувачі фестивалю, яких цікавлять проблемні питання спілкування з міліцією. Учасники зможуть дізнатись як поводитись в ситуаціях, коли доводиться спілкуватись з працівниками міліції, і як захистити свої права від порушень. Також експерти розкажуть в яких випадках можна знімати на відео та фотографувати працівників міліції, а в яких – ні, чи можуть працівники міліції вилучати відзняті матеріали, забирати камери чи фотоапарати та яким чином можливо оскаржити неправомірні дії правоохоронців.

 

Більш докладну інформацію про діяльність Асоціації УМДПЛ шукайте на сайті: http://umdpl.info/

 

Організатор: Асоціація українських моніторів дотримання прав людини в діяльності правоохоронних органів (Асоціація УМДПЛ)

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024