The Best of DOCU/SHORT 2013 на АРТ-ПІКНІКУ Слави Фролової

20 серпня 2013

Docudays UA представляє 4 покази документального кіно у рамках фестивалю АРТ-ПІКНІК Слави Фролової. Другий показ – The Best of DOCU/SHORT 2013 – відбудеться 23 серпня о 20:30 у 8-му павільйоні ВДНГ (Київ, пр-т Академіка Глушкова, 1). Вхід – вільний!

 

The Best of DOCU/SHORT 2013 присвячено світовому короткому метру. Docudays UA представить найкращі стрічки з цьогорічної конкурсної програми. Серед них, –  «Воласті голуби» Пола Фіґана (Шотландія), фільм, що став учасником програми IDFA, переможцем у конкурсі короткого метру на Docudays UA цього року та на Лондонському фестивалі короткого метру. Також буде показано стрічку «Вирок» хорватського режисера Джуро Ґаврана, що  здобула спеціальну відзнаку на Міжнародному фестивалі документального кіно в Загребі, стала учасником Short Film Corner на Каннському кінофестивалі та учасником конкурсної програми Роттердамського фестивалю. Окрім цього до програми показу ввійдуть фільми, що здобули спеціальні відзнаки журі цього року на Docudays UA: «Абетка», реж. Мадлі Ляене (Німеччина) та «Цвіт крізь сльози», реж. Хуацін Цзінь (Китай).

 

Показ представляє модератор конкурсної програми ДОКУ/КОРОТКО Ірина Танцюра

 

Перший показ, що відбувся минулої п'ятниці – Doc.Short.Ukraine – зібрав повну залу зацікавлених глядачів, які активно спілкувалися з присутніми режисерами. Ось, який відгук ми отримали від однієї з глядачок, Ірини Будко:

 

«Величезне спасибі Docudays за можливість ПОБАЧИТИ ці фільми!

 

Вчорашній вечір став для мене одкровенням, тому що документальне кіно для мене було чимось надто складним. До вчорашнього вечора я просто не бачила СПРАВЖНЬОГО документального кіно.

 

Я і не уявляла, що можна так знімати. Що документалістика – окрім справжності і щирості героїв, це ще й безмежна краса. Неймовірної краси кадри зняв Дмитро Тяжлов у фільмі «У кутку», а те, що «Поліна» - документалка, я ще й досі повірити не можу. Ось воно мистецтво – знаходити там, де не видно, те, що не бачить ніхто.

 

Не можу не відмітити «Металобрухт», у вчорашній добірці, для мене це був найважчий, і водночас, найсвітліший фільм.

 

Ну, і звісно ж, «Сери та сеньйори», щоразу, коли в мене наступав пік переповнення емоціями, від того, що я бачила на екрані, мені хотілось вскочити з місця і закричати: "СЕРЙОЗНО?!". Так зачепити, ТАК зняти справжність! Дякую, Олександр Течинський!

 

«Відкритий урок» – треба мати неабияку майстерність, аби все те побачити і зняти. Спостереження, це не просто. Я була шокована, коли Наталія Машталер зізналась, що то її перший справжній документальний фільм. Дивовижно!

 

На жаль, я не змогла лишитись на останній фільм «Ромська мрія», і я впевнена, що втратила дуже багато.

 

Але попереду ще багато кіно! До наступної п’ятниці, Docudays!»

 

Програма The Best of DOCU/SHORT 2013:

 

«Воласті голуби», реж. Пол Фіґан (Шотландія, 2012, 17 хв.)

Найкращий фільм ДОКУ/КОРОТКО-2013

Близько тисячі шотландців, здебільшого чоловіків, влаштовують «втечу голубів», перетворюючи її на змагання. Цим видом спорту займаються переважно в бідних регіонах країни, де на полях удосталь місця для розміщення голубників із хитромудрими пастками для птахів конкурентів. Героями цієї короткометражної стрічки стали двоє чоловіків, котрі живуть у робітничому районі Глазго. Реб і Денні ведуть запеклі бої вже 25 років. Глядач щиро сміється, бачачи двох людей, які імітують шлюбні сигнали й гнівне туркотіння голубів і тріумфують, коли вдається упіймати цінного птаха. Навіть під час інтерв’ю, розповідаючи про свій спорт і нескінченне суперництво, кожен із цих двох чоловіків раз у раз бодай одним оком поглядає на небо.


 

«Вирок», реж. Джуро Ґавран (Хорватія, 2013, 10 хв.)

Спеціальна відзнака на Міжнародному фестивалі документального кіно в Загребі,  учасник Short Film Corner Каннського кінофестивалю, учасник конкурсної програми Ротердамського Міжнародного кінофестивалю


Як багато звичайна людина може знати про те, що відбувається на війні? Як багато можуть знати люди, котрі воювали, про те, що відбувалося на війні? Як багато можуть знати люди, які керували воєнними діями, про те, що відбувалося на війні? Як багато можуть знати судді, котрі розглядають воєнні злочини, про те, що відбувалося на війні?


 

«Абетка», реж. Мадлі Ляене (Німеччина, 2012, 12 хв.)  

Спеціальна відзнака журі конкурсної програми ДОКУ/КОРОТКО за художнє рішення документальної історії


Веле – 17 років. Усе, чого вона прагне, – це навчитися читати й писати, щоб не відставати від своєї семирічної доньки. Навіть те, що вона може самостійно написати власне ім’я, після довгих років громадянської війни в Ліберії означає крок до незалежності – подалі від болісного минулого, до кращого майбутнього.


 

«Цвіт крізь сльози», реж. Хуацін Цзінь (Китай, 2012, 38 хв.)

Спеціальна відзнака журі конкурсної програми ДОКУ/КОРОТКО за чесний, безкомпромісний показ утраченого дитинства


Це історія боротьби і виживання: група дітей-квіточок намагається торувати собі шлях у майбутнє. Героями фільму є Юань і Сян, які займаються акробатикою, та їхні батьки. На худенькі дитячі плечі покладені надії обох родин. Дорослішаючи, вони мусять як фізично, так і морально долати труднощі, але водночас і вчаться по-своєму радіти кожному дню. У цій документальній стрічці висловлена турбота режисера про життя звичайних людей у Китаї.


21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
DOCU/КОРОТКО: 15 кіноісторій із 10 країн світу
Огляд програми
18 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024