Уроки «Шахти №8» з Юрою Сікановим

18 березня 2013

Головний герой документального фільму естонської режисерки Маріанни Каат «Шахта №8» Юра Сіканов ось вже тиждень зустрічається зі старшокласниками Львівської, Рівненської та Івано-Франківської областей. Покази уривків з фільму, обговорення їх разом з Юрою та громадськими активістами організувала Львівська молодіжна організація «Учнівське братство» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

 

Проект, у якому бере участь Юра, називається «Школа правової свідомості та громадянської активності».

Нагадаємо: фільм «Шахта №8» розповідає історію 15-річного хлопця Юрія Сіканова, уродженця міста Сніжне, Донецької області, який разом з двома сестричками пішов від батьків-алкоголіків і вимушений був працювати в нелегальних і смертельно небезпечних шахтах-копанках http://www.telekritika.ua/news/2012-03-25/70684.

 

Минулого року Юра й іще один герой фільму Дмитро Оприщенко були гостями нашого фестивалю. Разом з Маріанною Каат вони представляли у Будинку кіно фільм, показ якого намагалався заборонити український співпродюсер. 

Після фестивалю Юра й Дмитро не наважилися щось змінити в своєму житті, хоч ми й пропонували їм переїхати в Херсон, здобути освіту. Вони повернулися у підпільні «копанки» Сніжного.

 

А в ніч з 27 на 28 жовтня Юру нещадно побили битою двоє сусідів, наслідки – вщент розбита нижня щелепа й 8 вибитих зубів. Гроші на 3 складні операції зібрали небайдужі люди з України та інших країн. Одужання тривало понад 3 місяці. За цей час нові друзі, з якими Юра познайомився на минулорічному фестивалі, - активісти молодіжних організацій «Студентське братство» та «Учнівське братство» - розробили проект відкритих уроків за участі Юри.

 

Керівник проекту Уляна Ковальчук, яка допомагала збирати кошти на операції й відвідувала Юру в Макіївській лікарні, пояснює: «Ми сподівалися, що діти після перегляду фільму інакше подивляться на своє життя, будуть цінувати те, що вони мають, адже дізнаються, що їхній одноліток сам змушений був годувати свою родину. Але те враження, яке справляє на дітей фільм і спілкування з Юрою, перевершив наші сподівання. Юра в ці дні отримує десятки листів від учнів, які розповідають, що фільм і зустріч з ним повністю змінили їхнє ставлення до життя».

 

Юра вважає проект важливим і для себе також: «Поки я їжджу з відкритими уроками по школах, – я себе шукаю. Поки що не знаю, чим займатимуся в майбутньому, але, впевнений, що спілкування з однолітками допоможе мені зробити вибір».

У свою чергу Уляна Ковальчук на зустрічах  розповідає про те, якими громадськими справами займається «Учнівське братство».

 

26 березня о 18.00 у Блакитній вітальні Будинку кіно відбудеться зустріч Маріанни Каат, Юри, Юлі та Уляни Сіканових із журналістами. У ній також візьмуть участь Світлана Болдарєва, директорка Сніжнянського дитячого будинку, де живе й навчається Юля, та керівник проекту «Школа правової свідомості та громадської активності» для старшокласників шести областей України» Уляна Ковальчук. 

 

До речі, сестру Уляну, яка вийшла заміж і мешкає тепер у Києві, Юра та Юля побачать вперше за останні 5 років. Маріанна Каат зустрічалася з Юрою на минулорічному фестивалі, а з Юлею та Уляною вперше за 5 років, які минули з часу зйомок фільму. 

 

Алла Тютюнник, письменник, кінодраматург, журналіст, член оргкомітету Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA 

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024