Кінопоезія: Ретроспектива Аудрюса Стоніса

20 березня 2013

Кордони між видимим і невидимим, чутним і нечутним розмиваються у фільмах цього литовського режисера. Унікальні роботи Аудрюса Стоніса та його поетичну інтерпретацію реальності оцінили як члени Європейської кіноакадемії, віддавши премію «Фелікс» його фільмові «Земля сліпих», так і глядачі Docudays UA, яким запам'ятався «Рамін» з нашого торішнього конкурсу. 


Аудрюс Стоніс не тільки увійшов до журі конкурсу DOCU/ЖИТТЯ нашого фестивалю, він також проведе майстер-клас і представить власну міні-ретроспективу - буде показано його накращі картини, що характеризують творчий шлях режисера. Від «Землі сліпих» 1992-го року до «Дзвону» 2007-го.


Звичне переказування фабули й опис персонажів « Землі сліпих»  нічого не скажуть про цей фільм. Адже він являє собою унікальне поєднання зображення й звуку, що підштовхує глядача до краю світу, який ми здатні осягнути органами чуття. Кордони між видимим і невидимим, чутним і нечутним розмиваються. Атмосфера, звуки й люди фільму запрошують глядача зупинитись, прислухатися і на певний час стати частиною іншого, закритого світу. Нагорода Європейської кіноакадеміїза найкращий європейський документальний фільм; приз за найкращий експериментальний фільм на МКФ в Оберхаузені; приз МКФ Mediawave; приз за найкращу операторську роботу на Міжнародному фестивалі фільмів про любов у Монсі; МКФ у Локарно.

Героїні фільму « Одна»  благодійники допомагають спілкуватися з ув'язненими батьками. Фільм розповідає про неймовірну здатність кіно створювати реальність внутрішнього світу людини. А також про шлях до цієї реальності, що звеличує. Шляхи дівчинки, її симвочолого товариша і живого дерева мають прямий зв’язок із поетикою казок. Приз глядацьких симпатій на МКФ Visionsdu Réel МКФ; спеціальний приз на МКФ Mediawave; гран-прі на Міжнародному фестивалі нового кіно в Спліті; спеціальна відзнакана Барселонському фестивалі незалежного кіно; нагорода року від Литовської спілкикінематографістів; нагорода Kodak Vision на МКФ Arsenals.

«Тугу викликає не лише смерть, яка ставить нас перед Вічністю, а й життя, що ставить нас перед часом», – писав російський філософ Ніколай Бердяєв. Аудрюс Стоніс узяв ці слова за епіграф до свого фільму «Уку Укай». Це такий собі візуально-медитативний есей, що зображує літніх людей, які займаються, зокрема, медитацією та груповою сміхотерапією. Режисер досліджує фізичне існування людини, складаючи захопливу мозаїку з естетських, витончених кадрів і при цьому не додаючи жодного коментаря. Рівновага між тілесним і духовним є запорукою того, що старість не перетвориться на болісне очікування останнього подиху. «Уку Укай» просить глядача не зрозуміти, а радше налаштуватися на одну хвилю зі звуками й зображеннями. Це душевна гімнастика: тіла біжать, дихають, руки тягнуться вперед, бо хочуть, а не тому, що повинні. Зображення тремтять, звуки відлунюють – і глядачі стають частиною стрічки. Вдих, видих. «Золотий Мікельді» на МКФ у Більбао; IDFA; найкращий короткометражнийфільм на Art Film Fest МКФ; нагорода Лоренцо ді Медічі на МКДФ Festival dei Popoli; МКФ у Карлових Варах.

 

Стрічка « Дзвін» присвячена дослідженню легенди. Історичні згадки свідчать, що 300 років тому, під час польсько-шведської війни було знято дзвін із церкви в литовському місті Плателяй. Його саме переносили замерзлим озером, коли біля Замкового острова лід проломився, і дзвін потонув. Через 100 років граф Шуазьоль організував підводну експедицію. Кажуть, дзвін тоді знайшли, але за невідомих обставин він знову пішов на дно. Також подейкують, що з глибин озера долинає спів плателяйського дзвона. Влітку 2006 року знімальна група разом із командою дайверів організувала експедицію, щоб таки знайти затонулу святиню... МКДФ Festival dei Popolі; КФ Crossing Europe у Лінці; МКФ Tertio Millennio Film Fest.


Не пропустіть можливість переглянути фільми майстра на великому екрані - 23 березня о 20:30 та 26 березня о 16:30 в Синій залі Будинку кіно.


21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024