Це не фільм

Рік
2011
Країна
Іран
Тривалість
75’
Режисер(к)и
Джафар Панахі, Моджтаба Міртахмасб
Цей незаконно знятий фільм було заховано в торт і таємно переправлено до Франції, щоб в останню мить устигнути подати його на участь у конкурсі Каннського кінофестивалю. «Це не фільм» про будні відомого режисера Джафара Панахі, котрий перебуває під домашнім арештом у своїй квартирі в Тегерані. Він саме подає апеляцію, адже його засудили до шести років ув’язнення і на 20 років заборонили знімати. Глядач стає свідком його розмов із родиною та адвокатом, обговорень із Міртахмасбом та роздумів про важливість кіномистецтва.
Виробництво
Jafar Panahi Film Productions, Iran
Нагороди
2011– Каннський МКФ; 2012 – нагорода ЮНЕСКО в категорії «Найкращий документальний фільм» на Софійському МКФ; номінація на премію «Оскар»
Режисер/-ка
Джафар Панахі
Джафар Панахі народився у 1960 році. Він є відомим режисером, автором і продюсером. Його режисерський дебют «Біла кулька» здобув нагороду «Золота камера» на Каннському кінофестивалі у 1995 році. У своїх стрічках Джафар Панахі вдається до критики соціальних обставин в Ірані. Незадовго після запрошення на Берлінале для участі в журі у 2011 році Панахі засудили до шести років ув'язнення та заборонили знімати кіно протягом наступних 20 років. Джафару Панахі відмовили у виїзді до Німеччини, тому фестиваль залишив його місце в журі порожнім на знак підтримки боротьби за свободу.
Вибрана фільмографія
(вибране): Біла кулька (1995), Дзеркало (1997), Коло (2000), Поза грою (2006), Це не фільм (2011)
Режисер/-ка
Моджтаба Міртахмасб

Моджтаба Міртахмасб народився 1971 року. Після закінчення Тегеранського університету мистецтв у 1995 році він зняв 9-серійний документальний фільм «Мистецькі історії». Міртахмасб також співпрацював з такими відомими режисерами, як Камбозія Партові («Іран – мій дім») та Сіддік Бармак («Усама»). На початку вересня 2011 року йому заборонили виїхати за кордон для участі в Міжнародному кінофестивалі в Торонто, де показували його документальний фільм про Джафара Панахі. Міртахмасб разом із шістьма іншими режисерами був заарештований за звинуваченням у «співпраці з перським каналом BBC». Він провів три місяці у тюрмі Евін у Тегерані.

Вибрана фільмографія

(вибране): Трояндова леді (2008), Це не фільм (2011)

Велика зала
Кінопанорама
вул. Шота Руставелі, 19
21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Ай Вейвей: Ні про що не шкодуй
DOCU/АРТ
Ай Вейвей: Ні про що не шкодуй
Рік
2012
Країна
США
Режисер/-ка
Елісон Клеймен
Тривалість
91’
DOCU/АРТ
Діти води
DOCU/АРТ
Діти води
Рік
2011
Країна
Нідерланди
Режисер/-ка
Альона ван дер Хорст
Тривалість
75’
DOCU/АРТ