Запрошуємо у «Живу бібліотеку»

18 березня 2012

З 24 до 27 березня в Будинку кіно працюватиме «Жива бібліотека». Це місце, де можна взяти «почитати» людину. «Жива бібліотека» - ініціатива данської неурядової організції «Зупини насильство». Уперше її реалізували 2000 року під час найбільшого в Північній Європі музичного фестивалю Роскілде. Відтоді такі бібліотеки з'явилися у понад 40 країнах.

Мета проведення «Живої бібліотеки» - боротьба зі стереотипами та упередженнями, що склалися в суспільстві щодо певних груп людей: сексуальних, расових, національних та релігійних меншин, людей, котрі живуть закритими групами або ж є прихильниками непопулярних ідей.

«Жива бібліотека» на Docudays UA працюватиме під гаслом: «Не суди книгу за обкладинкою». Усього в каталозі буде близько 25 книг, серед них: біженець, феміністка, мусульманин, лесбійка, гей, рома, буддист, іноземний студент, колишній в'язень, правозахисник та інші. Щоб стати читачем «Живої бібліотеки», потрібно зареєструватися в бібліотекаря, який працюватиме при вході до «Живої бібліотеки». Це абсолютно безкоштовно, однак читачі повинні дотримуватися певних правил: за раз можна брати одну книгу, найкраще - ту, яка найменше подобається. Повернути її назад у бібліотеку потрібно в такому ж фізичному та психічному стані не пізніше ніж за 45 хвилин. Книгам можна ставити будь-які запитання, головне - це бути відкритим до діалогу й мати бажання довідатися щось нове. Звісно ж, у «Живій бібліотеці» немає місця словесним чи фізичним образам.

ПРАВИЛА РОБОТИ «ЖИВОЇ БІБЛІОТЕКИ»:

-         користування безкоштовне для всіх зареєстрованих читачів; коли ви реєструєтеся, тим самим погоджуєтеся дотримуватися правил роботи «Живої бібліотеки»;

-         усі книги перелічені в каталозі, який можна погортати на стійці реєстрації;

-         після того, як ви обрали книгу, котру хотіли б почитати, зверніться до бібліотекаря, щоб узгодити час, коли ця книга буде доступною;

-         одночасно можна брати лише одну книгу;

-         книги можна резервувати, але не більше трьох за раз;

-         читати можна наодинці, у колі друзів чи родини;

-         повернути книгу назад необхідно не пізніше, ніж через 45 хвилин, цілою та неушкодженою;

-         у «Живій бібліотеці» не буває дурних, незручних або гострих питань; так само немає місця для образ - словесних чи фізичних;

-         забороняється завдавати книжкам шкоди: виривати сторінки, розливати на них напої, малювати й писати на них та в будь-який інший спосіб принижувати їхню гідність;

-         книга має право зупинити розмову в будь-який час, якщо читач порушує правила.

ЦІКАВІ ФАКТИ:

Перша «Жива бібліотека» з'явилася 11 років тому в Данії. Ідея належала організації «Зупини насильство» (Stop the Violence), а точніше - п'ятьом її засновникам, котрі вирішили активніше боротися з насильством та расизмом після того, як їхнього спільного друга ледь не забили до смерті посеред Копенгагена. Ідею підтримав директор найбільшого в Північній Європі музичного фестивалю Роскілде - бібліотека працювала у фестивальному містечку протягом тижня влітку 2000-го.

У першій бібліотеці було 75 живих книг: представники національних, расових, сексуальних меншин, феміністки, вегетаріанці, футбольні фанати, політики, поліцейські, художники графіті тощо. Їх читали не лише відвідувачі фестивалю, яких того року було понад 100 тисяч - іноді самі книги гортали одна одну. Найбільш популярною тоді виявилася книга під назвою «Молодий араб-мусульманин». Міжнародний бестселер більшості живих бібліотек - книга «Гей» .

Нині «Живі бібліотеки» існують у понад 40 країнах. Найчастіше їх проводять під час фестивалів, книжкових виставок, у власне бібліотеках, навчальних закладах та під час інших масових заходів. Книжками є люди, щодо котрих в суспільстві існують певні упередження, або ж які живуть закритими групами, куди стороннім зазвичай потрапити складно.

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
«Український сезон: Сила людей»
Новини
20 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного…
Новини
01 березня 2024
Показ і дискусія: документування сексуального насильства, пов’язаного з війною
Новини
01 березня 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майдан…
Новини
29 лютого 2024
Запрошуємо громадські організації до співтворення дискусійного майданчика на Docudays UA
Новини
29 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євром…
Новини
19 лютого 2024
Грані незламності: показ та обговорення документального фільму «Євромайдан. Чорновий монтаж»
Новини
19 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024
Запрошуємо до студентського журі Docudays UA-2024!
Новини
16 лютого 2024