Документалістика на «АртПолі»

25 червня 2012

Два дні найкращих та найсвіжіших документальних фільмів в оновлений кінозалі «АртПоля». Запрошуємо всіх на спеціальну програму Docudays UA, що відбудеться у рамках найвідомішого українського етнофестивалю, який триватиме з 12 до 16 липня на мальовничому березі Дністра в с. Уніж, Івано-Франківської області. Для гостей «АртПоля» ми підібрали цікаву кінозбірку, що значно розширює уявлення про сучасну документалістику. Серед фільмів, окрім цьогорічних переможців, є багато життєствердних та оптимістичних стрічок, і навіть документальна анімація. Покази відбудуться 13 та 14 липня та стартуватимуть о 15.00. Розклад показів нижче.

На десятому АртПолі на вас, як завжди, чекають музичні відкриття — угорський organic trance project Airtist, чеський Desi, два абсолютно різних гурти з Польщі — іронічні й голосні Mitch & Mitch та емоційні й віртуозні VOLOSI. Балканськими музичними сумішами, настояними у лапландському кліматі потішать Jaakkoo Laitinen& Vaara Raha з Фінляндії.

Привітати десятий фестиваль новими програмами збираються улюблені учасники попередніх років Перкалаба і Бурдон, тріо Port Mone, а також міжнародне музичне угрупування Transglobal Underground. Вперше на АртПолі Люди добрі, ГИЧ-оркестр, Zapaska & BeBoBul, Дичка та Перкалабські придатки.

Сім перформансів, більшість з яких — абсолютні прем’єри, запропонує нічна експериментальна сцена. Тут музика поєднуватиметься з поезією, театром, звичайним і вогняним, відео живописом та ін.

В останній день експеримент захоплює і велику сцену фестивалю. Саме там відбудеться перше представлення українсько-німецько-литовського проекту «Ультрамарин», який поєднує українську пісенну традицію та сучасну імпровізаційну музику, засновники проекту Уляна Горбачевська та Марк Токар.

Крім того, у програмі фестивалю: лендарт, екологічна програма, еко-етно-сцена на Дністрі, тринадцять щоденних майстерень та п’ять авторських ресторацій. Детальніша інформація про програму, квитки, умови перебування та інші цікаві й необхідні речі — на www.artpolefest.org.

Розклад показів Docudays UA

13 липня

15.00 - Хроніка Олдріха. Чехія / 2011 / 18’. Режисер: Рудольф Шмід. Спеціальна відзнака конкурсу Docu/Коротко

З 1981 по 2005 рік пан Седлячек вів щоденника; робив записи довжиною в одне речення. Йшлося про побутові епізоди родинного плану («Сьогодні наша сусідка-циганка Джина зламала мені руку. Мене відвезли до шпиталю у Млада-Болеславі»), про життя села та його околиць («Сьогодні у Присовіце чоловік на ім’я Бартос, 32 років, вбив свою дружину, 30 років, і викинув трупа в озеро») і про міжнародні події («Сьогодні помер Л. І. Брежнєв»). У справжньому щоденнику – понад дві тисячі щоденних записів, приблизно 80 автори задіяли у сценарії. Як результат, склалася іронічна анімаційна історія про перебіг життя пана Седлячека та про наше суспільство.

15.20 - Бабусі. Велика Британія / 2011 / 9’. Режисер: Афарін Егхбал

Маленька квартирка в Буенос-Айресі. Літня жінка готується стати бабусею. Та жахливі обставини склалися так, що їй довелося чекати онука понад 30 років. У фільмі досліджені травматичні події воєнної диктатури генерала Відели, який правив Аргентиною з 1976 по 1983 рік; період, коли «зникли» приблизно 30 тисяч чоловіків, жінок і дітей. Через живі свідчення учасників  організації «Бабусі Травневого майдану» цей анімаційно-документальний фільм зачіпає проблеми пам’яті та втрати. Фільм віддає шану твердій волі жінок, які продовжують боротися за правду про своїх зниклих родичів.

15.30 - Нові герої. Україна / 2011 / 30’. Режисер: Роман Бондарчук

Нові герої – це три документальних фільми-портрети звичайних українців. У кожного з них своя історія, проте є й спільне – їхня боротьба з несправедливістю у країні сьогодні. Ці розповіді про те, що перемогти несправедливість – можливо, якщо докласти зусиль, не боятися та не ламатися під тиском обставин. Про те, як звичайні люди з глибинок Сходу та Півдня України не дозволили системі загнати себе у безвихідь. Фільми створені за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження» в рамках реалізації ініціативи «Посилення правових можливостей бідних верств населення».

16.00 – Про гангстерів. Німеччина, Південно-Африканська Республіка / 2011 / 55’. Режисер: Тебого Едкінс. Спеціальна відзнака конкурсу Doсu/Життя

У Кейптауні (Південна Африка) рівень насильства й нерівності у суспільстві – один з найвищих у світі. Юний білошкірий студент кінофакультету разом з оператором полишають свій комфортний безпечний квартал; режисер хоче зняти фільм про гангстерів з великої літери. Він довго розшукує достатньо «кінематографічного» персонажа і нарешті натрапляє на принадну для нього банду та поринає в її повсякдення. Фільм на межі ігрового й документального, коли розкриваються справжні істини, коли ігрове перестає бути ігровим, а різниця втрачає свій сенс.

17.05 – Тілом та душею. Мозамбік / 2010 / 56’. Режисер: Матьє Брон. Переможець конкурсу Doсu/Право

Вікторія, Маріана та Васко, троє молодих мозамбіканців з фізичними вадами, мешкають у периферійних кварталах Мапуто, столиці Мозамбіку. Вікторія організовує показ мод серед жінок-інвалідів, аби надихнути їх до самоповаги, як її саму тому вчили; Маріана з її жагою спілкування заводить корисні контакти і долає перешкоди урбаністичної архітектури, а Васко неофіційно промишляє тим, що лагодить взуття. Фільм виявляє їхнє ставлення до самих себе та до інших людей, а також ставить універсальні питання про те, як знайти своє місце в суспільстві.


14 липня

15.00 - Анімаційний конкурс Docudays UA

Роботи учасників цьогорічного конкурсу Docudays UA, що відбувся за підтримки Школи журналістики Національного університету Києво-Могилянська. Завданням конкурсу було створення анімаційного ролика, який би найкраще втілював дух фестивалю, та запропонував би найбільш цікаву інтерпретацію його гасла – «Перемагай щодня!».

15.15 - La Machina. Польща / 2011 / 52’. Режисер: Тьєррі Паладіно

Це фільм-мандрівка, звичайна та водночас поетична подорож старого майстра-лялькаря та його юного помічника. Хлопець мандрує вперше. Недосвідчений, він радіє усьому, адже відбувається його ініціація. Майстер, у свою чергу, добре усвідомлює, що для нього мандрівка може видатися останньою. Стоїть сонячне південне літо, і вони удвох їдуть у старій вантажівці. З собою взяли освітлення, портативну сцену та набір ляльок. Їздять від міста до міста, влаштовують вистави для сільських людей та возять із собою свій власний світ та свої історії.

16.10 - Молоді про молодих. Три короткометражки з кіноальманаху про життя молоді у пост-радянських країнах «Молоді про молодих» (2011). Тривалість: 13 хвилин кожний фільм.

15 режисерів з 15 колишніх радянських республік створили документальний мультимедійний проект, що складається з серії коротких історій пов’язаних між собою живою пам’яттю. Кожен режисер належить до унікального покоління народжених в СРСР, а вихованих вже у 15 незалежних країнах. Кожен режисер відчуває свободу вибору своїх героїв та історій – усього, що відображає важливі проблеми молодого покоління їхньої країни сьогодні.

17.00 - Як твої справи, Рудольфе Мінг. Латвія / 2010 / 62’. Режисер: Робертс Рубінс. Спеціальна відзнака Спілки  кінематографістів України

13-річний Рудольф живе манією робити кіно. Передусім його цікавлять фільми жахів. Він їх виготовляє за спеціальною технологією: малює кожний кадр на довгих смугах паперу. Він крутить готові фільми на проекторі для слайдів під спеціальний живий звуковий супровід. Найбільша несподіванка відбувається тоді, коли місцевий священик просить Рудольфа зробити фільм, який будуть показувати під час церковної служби.

Модеруватимуть покази правозахисники Максим Буткевич та Олександра Назарова

21 МІЖНАРОДНИЙ ФЕСТИВАЛЬ ДОКУМЕНТАЛЬНОГО КІНО ПРО ПРАВА ЛЮДИНИ
 31 — 9 
травня
червня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час…
Новини
16 квітня 2024
Громадські організації та медіа організують події RIGHTS NOW! під час 21 Docudays UA
Новини
16 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
RAW DOC. Відкриваємо прийом заявок!
DOCU/ПРО
10 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
Відкриваємо набір волонтерів/-ок на Docudays UA-2024
Новини
08 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
ГО «Докудейз» розпочинає новий інституційний проєкт
Новини
04 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Знайомтесь із журі RIGHTS NOW!-2024
Новини
01 квітня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Зустрічайте студентське журі цьогорічного Docudays UA
Новини
28 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Представляємо міжнародне журі Docudays UA-2024!
Новини
22 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024
Сексуальне насильство, пов’язане з війною: як допомогти постраждалим
Конспект
21 березня 2024